2013 va aduce concedieri în CE Oltenia

Sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia nu reuşesc să facă progrese în negocierea contractului colectiv de muncă, pentru că sindicaliştii nu acceptă scăderi de salarii sau alte drepturi. Cu o singură excepţie, sindicalistul Constantin Creţan, bun prieten cu directorul Ciurel şi cu şeful resurselor umane, Ion Răuţ. Creţan, care este un fel de portavoce a celor doi directori, a anunţat ieri posibile concedieri în 2013 la CE Oltenia, din rândul personalului TESA.

O reducere de cheltuieli la Complexul Energetic Oltenia de 14% nu se poate face fără a umbla fie la salarii, fie la numărul de personal. Ambele variante au fost negate în perioada campaniei electorale atât de directorul general Laurenţiu Ciurel, cât şi de liderii PSD Gorj, care îl susţin politic.

După ce ai spus zilnic că vei creşte salariile şi vei păstra personalul, este greu să ieşi după campanie cu altceva. Cu toate acestea, în bugetele prezentate până acum de administraţie sindicatelor, la negocierea CCM, bugetul de prime este redus cu 40%. Administraţia propune o primă de vacanţă fixă de 3.000 de lei, faţă de 75% din venitul brut lunar cât ar avea acum salariaţii din termocentrală. Mii de mineri proveniţi din SNLO ar avea de câştigat, nu foarte mult, dar pentru peste zece mii de angajaţi, pierderile vor fi de ordinul miilor de lei. Şi mai sunt şi alte tipuri de venituri, la care administraţia vrea să umble. Singurul sindicalist care susţine această primă fixă este Constantin Creţan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii.

Acelaşi Creţan a declarat ieri la Radio Târgu Jiu că locurile de muncă vor fi păstrate în sectorul direct productiv, dar că nu exclude concedieri anul viitor din rândul personalului TESA. O vorbă care nu a fost aruncată la întâmplare, susţin surse sindicale, care se aşteaptă la un anunţ similar din partea administraţiei. Problema majoră este că bugetul companiei nu prevede sume pentru acordarea de plăţi compensatorii, fapt asupra căruia fostul deputat Severus Militaru a atras atenţia în campania electorală.

O altă promisiune a lui Ciurel, dar şi a şefului judeţului Ion Călinoiu, a fost cea privind redeschiderea Carierei Bustuchin. Acum nu mai vorbeşte nimeni despre „prioritatea nr. 1” din campania electorală, cu excepţia lui Creţan, care încearcă să convingă opinia publică de faptul că administraţia nu poate redeschide cariera pentru că o firmă privată ar fi luat licenţă în zonă. O licenţă care nu apare însă pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale.

PROMISIUNE

Cea mai importantă promisiune făcută de Ciurel, Călinoiu, Ponta şi alţii în campania electorală este cea privind neprivatizarea Complexului Energetic Oltenia. O promisiune asumată însă de guvernul Ponta 1 în luna septembrie 2012, în scrisoarea de intenţie către FMI. Guvernul Ponta 2 a anunţat deja că respectarea memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional stă la baza programului de guvernare a noului cabinet.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: