2019, anul „Centenar Dincă Schileru” în Gorj

Autorităţile judeţene au stabilit în ședința Consiliului Județean de joi, 31 ianuarie, ca 2019 să fie anul „Centenar Dincă Schileru”.

Dincă Schileru (1842-1919) este un fost om politic gorjean, care și-a început cariera în Consiliul Judeţean. S-a aplecat asupra culturii şi învăţământului din Gorj, atât ca parlamentar, consilier judeţean sau în calitate de simplu cetăţean.

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la moartea acestuia, va fi alcătuit un program cultural care va cuprinde o serie de manifestări omagiale, elaborat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” Târgu-Jiu și Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, în parteneriat cu primăria Comunei Schela și primăria Comunei Bîlteni.

”Dincă Schileru este o simbioză fericită dintre două zone ale Gorjului. Zona Schela în care s-a născut și zona Bîlteni, unde prin căsătorie a devenit fiu adoptiv al comunei respective. Acolo este de altfel şi înmormântat. El din tinereţe a cunoscut ce înseamnă realităţile momentului istoric respectiv. Societatea românească din anii în care a trăit Dincă Schileru era o societate în mişcare”, a declarat Gheorghe Nichifor, istoric și vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj.

Proiectul de hotărâre privind declararea Anului 2019 „Centenar Dincă Schileru” a fost iniţiat de vicepreşedinții Consiliului Județean Gheorghe Nichifor și Nicolae Muja, precum și consilierii județeni Dumitru Fârță, Nicolae Cilibiu, Victor Banța, Denisa Șuță și Gheorghe Orzan.

Vizualizări: 1,346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: