45 de participanţi la Cupa X3M Offroad de la Runcu

Un număr de 45 de concurenţi şi-au anunţat prezenţa la competiţia sportivă 4x4 ce va avea loc la finele acestei săptămâni la Runcu. Organizatorii promit un spectacol pe cinste pentru cei care vor lua parte la această întrecere. În competiţie vor intra inclusiv autoturisme de teren modificate, al căror cost poate ajunge până la 100.000 de euro, marea majoritate a participanţilor fiind oameni de afaceri din ţară.

Competiţia sportivă se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Runcu pe patru trasee bine stabilite de organizatorii evenimentului. Cupa X3M Offroad se desfăşoară sub egida Federaţiei Române de Automobilism Român, organizatori fiind primăria Runcu în colaborare cu Asociaţia Clubul Sportiv X3M Offroad Vâlcea.  Programul va fi structurat pe două clase, Hard - la care s-au înscris 18 participanţi şi Soft - unde vor fi 27 de concurenţi.

Competiţia, live pe internet

Vineri, concurenţii vor străbate partea stângă a muntelui pe două trasee bine stabilite, cu dificultăţi mai ridicate pentru cei care s-au înscris la clasa Hard. Startul se va da la ora 9 din faţa bazei Salvamont Runcu, însă cel tehnic se va da de la Complexul Sohodol şi din punctul Mogoş, în funcţie de categoria la care participă concurenţii. Accesul auto va fi restricţionat vineri pe Cheile Sohodolului în anumite intervale de timp. Perimetrul va fi închis între orele 8.30 şi 12.30, dar şi 16.00-20.30.

Sâmbătă, competiţia se va desfăşura pe cealaltă parte a muntelui, sosirea participanţilor la competiţie având loc în Valea Susenilor. „Vom avea filmări live, urmăriri în timp real pe net şi vor putea urmări toţi iubitorii acestui sport de acasă în timp real competiţia. Diferenţa faţă de concursurile offroad tradiţionale este aceea că navigaţia nu se va mai face pe nişte simple hârtiuţe pe care le urmăreşti şi la care trebuia să fii ca un indian, respectiv trebuia să urmăreşti acel roadbook şi de la un moment la celălalt nu erai sigur pe ceea ce faci şi te întârzia mult ca şi timp”, a spus Mihai Pascu, campion naţional de offroad în 2014 şi concurent la această competiţie.

La secţiunea Soft iau parte maşini 4x4 cu dotările din fabrică, cu mici modificări. La secţiunea Hard participă maşini confecţionate strict pentru astfel de competiţii. În fiecare maşină va fi un pilot şi un copilot. Costul de realizare a unei astfel de maşini este de la 15.000 până la 100.000 de euro. Sunt maşini care au de la 120 de cai putere până la sute de cai putere. „Sloganul - Pe aici nu se trece! - nu există pentru ei”, au spus organizatorii evenimentului.

Cazare gratuită pentru participanţii la competiţie

Organizatorii evenimentului au spus că în nicio localitate din ţară nu au fost sprijiniţi de autorităţile locale aşa cum s-a întâmplat la Runcu. De altfel, de regulă participanţii la competiţie trebuie să plătească o taxă ori în această situaţie nu este cazul. Proprietarii de pensiuni vor caza fără niciun cost participanţii la competiţie.

Autorităţile locale vor să promoveze zona montană prin organizarea unor astfel de evenimente. „Sunt privilegiat să organizez această competiţie sportivă la nivelul acestei comune, având în vedere că este o comună turistică şi trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru promovarea turismului din localităţile pe care le reprezentăm cu succes, spunem noi”, a declarat Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.  

PROIECT

La anul, la Runcu nu va mai fi organizată o cupă şi o etapă de campionat, anunţă reprezentanţii Federaţiei Române de Automobilism Român. „Ca reprezentant al Comisiei Naţionale de TOT Teren pot să spun că la anul în mod sigur nu va mai fi o cupă, va fi o etapă de campionat. Asta înseamnă nivelul superior, ultimul nivel în organizare”, a spus Liviu Iernean, reprezentant al Federaţiei Române de Automobilism Român.

Vizualizări: 923

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: