5000 de gorjeni ar putea fi executaţi silit

Gorjenii care sunt înregistraţi ca fiind persoane fizice autorizate şi nu şi-au plătit contribuţia la asigurările de sănătate au de achitat zeci şi poate chiar sute de milioane de lei retroactiv pe ultimii cinci ani. Obligaţia o aveau şi până în prezent, însă nu toţi şi-au achitat dările. Acum Casa de Sănătate Gorj trimite tuturor decizii de impunere. Dacă nu îşi achită dările vor fi executaţi silit.

Circa 5.000 de persoane din Gorj au primit decizii de impunere de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru plata retroactivă pe ultimii cinci ani a contribuţiilor la asigurările de sănătate. Oamenii susţin că trebuiau înştiinţaţi lunar de către Casă pentru efectuarea acestor plăţi. Acum aceştia trebuie să suporte şi penalităţi.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj susţin că aceste plăţi erau obligatorii şi până în prezent, însă persoanele fizice autorizate nu şi-au plătit aceste contribuţii. De asemenea, persoanele care nu au avut un loc de muncă în ultimii cinci ani au obligaţia să facă aceste plăţi pe ultimele şase luni. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj este cea care a transmis listele cu debitorii la CJAS Gorj. „Vin şi se plâng la noi de această situaţie. Vreau să fie bine înţeles. Noi, CJAS Gorj nu am ştiut de faptul că dumnealor şi-au înfiinţat PFA-uri în anii 2005, 2006, 2007 şi nu au venit să depună declaraţiile. Dacă veneau noi îi urmăream de atunci, nu-i lăsam să facă debitul atât de mare”, a precizat Cosma Dumitrescu, director economic la CJAS Gorj.

„Nu văd de ce trebuie să le dau banii“

În această situaţie se află şi Camelia Cobzaru din Rovinari. “Mi-a venit acum înştiinţare că am de plată aproape 40 de milioane de lei. Din care mare parte sunt penalităţi. Eu de fiecare dată când am avut probleme de sănătate am scos banii din buzunar, nu m-au ajutat ei cu nimic. Nu văd de ce trebuie să le dau banii ăştia. Trebuia să mă anunţe atunci când trebuia, nu acum, ca să plătesc atâtea penalităţi”, a spus Camelia Cobzaru.    

Sunt persoane care trebuie să plătească şi câteva sute de milioane de lei.

“Avem astfel de persoane care au de plată chiar şi 700 de milioane de lei pentru contribuţia la asigurările de sănătate pentru ultimii cinci ani, la care se mai adaugă şi penalităţile”, a mai spus Cosma Dumitrescu. 

Persoanele care nu îşi vor achita dările către contribuţiile de asigurări de sănătate vor fi executate silit.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: