Romii se califică în măcelărie

Zeci de romi vor învăţa ce înseamnă meseria de măcelar pe parcursul unor cursuri organizate în Târgu Jiu. Timp de trei luni de zile, 41 de persoane, femei şi bărbaţi, vor studia meseria de tranşator pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă în ţară sau în străinătate. Cursurile vor avea atât o parte teoretică, cât şi una practică.

Sediul din Debarcader a Partidei Romilor va fi locul în care 41 de romi de toate vârstele din municipiul Târgu Jiu vor lua cursuri de măcelărie de la un reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj. Partea practică va avea loc în carmangeriile din oraş. Proiectul finanţat din fonduri structurale este susţinut de Partida Romilor şi Agenţia Naţională pentru Romi. „Aceste persoane vor fi calificate pe parcursul a trei luni de zile, după care vor primi o diplomă recunoscută în spaţiul european”, spune Alin Bobu, consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Gorj.

Măcelar în Europa

Unii dintre ei chiar doresc să-şi deschidă societăţi comerciale pe această meserie, iar alţii vor să se angajeze la diferite firme de profil din ţară sau în străinătate. „Mulţi dintre cei care vin la aceste cursuri au lucrat ca măcelari în Cipru, iar acum vin să îşi obţină această diplomă”, mai menţionează Alin Bobu. Una dintre persoanele de etnie romă  care urmează acest curs este Sorinel Bratu. „Sunt înscris la acest curs. Consider că este o meserie care se caută pe piaţa muncii din Occident. De asemenea o să mie se ofere o diplomă care o să fie recunoscută în Uniunea Europeană. Cred că în viitorul apropiat o să merg în Occident să îmi caut un loc de muncă în acest domeniu”, spune Sorinel Bratu. Chiar pe parcursul anului trecut Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj prin serviciul de ocupare Eures a oferit locuri de muncă de măcelari în Suedia, unde salariul oferit era de 12 euro pe oră.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: