7 milioane RON la rectificare pentru Gorj. Călinoiu a promis 20!

Consiliul Judeţean va împărţi astăzi primăriilor fondurile primite pe Ordonanţa 7 şi pe Hotărârea de Guvern 577. Suma alocată Gorjului este de aproximativ 7 milioane lei noi, banii urmând să fie folosiţi pentru plata facturilor cu termenul de plată depăşit şi pentru achitarea lucrărilor de asfaltare, canalizare şi alimentare cu apă, după cum au precizat autorităţile judeţene. Edilii locali sunt convinşi că nu vor primi fonduri suficiente şi spun că vor intra cu datorii foarte mari în anul viitor.

Consilierii judeţeni se vor întruni astăzi pentru a aproba proiectul de hotărâre care vizează repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012, pentru achitarea arieratelor.

Consiliul Judeţean Gorj a centralizat situaţiile cu datoriile primite de la primării, acestora urmând să le fie alocate fonduri pentru achitarea restanţelor pe Ordonanţa 7 şi pe Hotărârea de Guvern 577. Suma alocată Gorjului este de aproximativ 7 milioane lei. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, banii vor fi folosiţi pentru plata facturilor cu termenul de plată depăşit şi pentru achitarea lucrărilor de asfaltare, canalizare şi alimentare cu apă. “Gorjului i-au revenit pe Ordonanţa 7 suma 6.092.000 lei şi pe Hotărârea de Guvern 577 suma de 940.000 lei. Banii vor fi folosiţi pentru plata facturilor cu termenul de plată depăşit şi pentru achitarea lucrărilor de asfaltare, canalizare şi alimentare cu apă. Plăţile se vor face numai dacă firmele care au efectuat aceste lucrări şi au restanţe la încasări şi-au declarat situaţia la Direcţia de Finanţe Publice. În localităţile din Gorj există foarte multe lucrări efectuate şi neplătite care sunt arierate, mai ales că pe Ordonanţa 7 nu s-au mai dat bani de foarte mult timp”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Gorj.

Fonduri insuficiente pentru datoriile primăriilor

Printre primăriile cu cele mai mari datorii se numără comunele: Aninoasa, Bengeşti-Piţic, Ţânţăreni, Bengeşti Ciocadia Ciuperceni. Deşi au cerut sumele necesare pentru a-şi acoperi arieratele, primarii sunt convinşi că nu vor primi decât o parte din fondurile solicitate.

Primarul comunei Ciuperceni spune că s-ar mulţumi dacă ar primi măcar jumătate din suma solicitată. “Am cerut aproximativ 1,3 miliarde de lei vechi. Avem de achitat lucrări în valoare de 9 miliarde de lei vechi pentru modernizarea unui drum comunal. Investiţia are o valoare totală de 33 de miliarde. De asemenea, avem de plătit 400 de milioane de lei vechi la apă. La aceste sume se adaugă şi alte cheltuieli curente”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul comunei Ciuperceni.

La rândul său, primăriţa de la Ţânţăreni este convinsă că va intra cu datorii mari în anul 2013. “Primăria Ţânţăreni are arierate de 6,9 miliarde de lei vechi pentru lucrări efectuate şi neplătite. La apă avem datorii de 13,5 miliarde, însă 6 reprezintă arierate. Am înţeles că nu vom primi decât aproximativ 3 miliarde. Nu am pe cine să mă supăr pentru că pe H.G. 577 au venit foarte puţini bani, undeva la 9 miliarde. Aşa că nu aveau de unde să-mi dea mie 7 miliarde. Pe Ordonanţa 7 au venit mai mulţi bani, dar nu avem datorii aici. Sunt disperată pentru că avem foarte multe investiţii în lucru. Nu cred că vom mai primi bani până la sfârşitul anului. În mod cert, vom intra cu datorii în 2013, însă nu avem ce face”, a precizat Maria Vasilescu, primăriţa comunei Ţânţăreni.

Ceva mai încrezător este primarul comunei Aninoasa. “Avem datorii pentru două obiective: un drum sătesc şi un pod. Trebuie să primim sumele solicitate pentru că sunt lucrări efectuate pentru locuitorii comunei Aninoasa”, a declarat primarul Ilie Petroi. 

PROMISIUNE

Nu mai departe de acum câteva zile, Ion Călinoiu spunea că Gorjul va beneficia la rectificare 20 de milioane de Ron, adică de trei ori mai mult decât realitatea. „Pe ordonanţa 7 sunt asigurate sume acoperitoare pentru toate datoriile, deci nu poate să fie nimeni nemulţumit, pe hotărârea 577 avem acoperite sumele în proporţie de 60-70%, pe bugetul local al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în parte se acoperă circa 40%. Pentru arierate vorbesc, că plăţile pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap va fi asigurată integral până la sfârşitul anului”, a spus Ion Călinoiu la începutul acestei săptămâni, în emisiunea Interviurile Infinit FM. Călinoiu a mai spus că suma este de circa 200 de miliarde de lei vechi, adică 20 milioane RON.

REACŢIE

Senatorul PD-L Ion Ruşeţ susţine că este vorba de o mită electorală pentru primarii PSD şi PNL. „Vor fi sprijiniţi în special primarii PSD. Eu sper să fie sprijiniţi şi edilii din Bolboşi, Săuleşti şi Samarineşti”, a spus Ruşeţ la Radio Infinit.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: