A abandonat şcoala din Italia pentru că era strigat ţigan

Zeci de copii plecaţi cu părinţii în străinătate se întorc anual în şcolile din Gorj. Cele mai multe întoarceri se datorează climatului economic, părinţii rămânând fără un loc de muncă, dar sunt şi situaţii când elevii plecaţi nu se pot adapta sau nu mai sunt acceptaţi în şcoala respectivă. Pentru a se reînmatricula în şcolile din judeţ, elevii au nevoie de aprobarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, după care anii de studiu urmaţi în străinătate sunt echivalaţi.

Un elev întors în acest an din străinătate, mai exact din Italia, este Alexandru Ştefan, care a fost reînmatriculat în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic Nr. 2. Alexandru s-a hotărât să părăsească şcoala şi oraşul în care locuia împreună cu familia de aproape zece ani pentru că profesorii îl strigau „ţigan”. „Acolo te priveau ca un străin şi mă strigau ţigan. Pentru orice se întâmpla în şcoală dădeau vina pe mine. Acest lucru a început să se întâmple încă din anul 2008, de când eram încă în clasa a VIII-a. Nici nu am apucat să termin clasa a IX-a la şcoala din Trento, unde locuiam. Am ales să vin acasă pentru că m-am săturat de Italia. Am vrut să văd şi cum e acasă. Aici stau la bunici, în Băleşti”, spune Alexandru Ştefan. După cei zece ani petrecuţi în Italia Alexandru ştie să vorbească italiana la perfecţie, dar nici limba română nu a uitat-o. Acesta mai povesteşte că era înscris la un liceu care forma bucătari-ospătari şi unde făcea practică trei zile pe săptămână. Chiar dacă nu a mai fost acceptat în locul în care a copilărit, Alexandru Ştefan este hotărât să se întoarcă într-o bună zi în Italia. „Este visul meu să ajung bucătar. O să mă întorc în Italia poate după ce termin liceul, unde o să urmez şcoala de bucătari”, afirmă Alexandru Ştefan. Despre noua şcoală care l-a primit acesta spune că este una în care eşti înţeles. „Aici în şcoală profesorii se poartă frumos, toţi înţeleg prin ce ai trecut şi nu se ceartă toată lumea cu tine. Profesorii dau mai multă atenţie elevilor”, mai spune Alexandru.

„M-am întors pentru că nu aveam prieteni”

Petre Iulian Becheriu, elev la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu s-a înscris în această vară la un colegiu de management din Londra. A plecat împreună cu mama şi cu tatăl său, însă a renunţat la şcoală în ultimul moment. „Mama mea nu s-a adaptat şi s-a întors în ţară. Nici eu nu am vrut să mai stau pentru că nu aveam prieteni. Nici nu am mai apucat să dau diferenţele pentru a fi înscris în clasa a XI-a”, spune Iulian.

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: