A ajuns solista Ansamblului “Maria Lătărețu” la numai 17 ani

Daniela Guran este o adolescentă din Târgu Jiu care a participat la nenumărate festivaluri de muzică populară atât în Gorj cât şi în ţară. Chiar dacă este pasionată de muzica populară, Daniela vrea urmeze cursurile Facultăţii de Farmacie.

Reporter: Când ai descoperit că ai o pasiune pentru muzica populară?

Daniela Guran: Cânt de foarte mică, chiar de la grădiniţă aş putea spune, când cântam diverse cântece pe la serbări. Dar serios de muzică m-am apucat la vârsta de 10 ani când am început Şcoala Populară de Artă sub îndrumarea domnului profesor Marcel Parnica cu care am făcut şi pian clasic.

Reporter: Există vreun solist de muzică populară care te-a susţinut în tot acest timp, care ţi-a dat „aripi”?

Daniela Guran: Da, pot spune că mi-a fost cineva alături şi care m-a ajutat să fiu unde sunt acum, asta în afară de părinţi. Cu excepţia profesoarei Camelia Argint, sub îndrumarea căreia mă aflu acum, pot spune că un rol important în lansarea mea îl are solistul de muzică populară Ion Drăgan, el a fost cel care m-a îndrumat spre primul meu festival şi cel care mi-a deschis drumul către alte festivaluri.

Reporter: La câte festivaluri ai participat până în prezent?

Daniela Guran: La foarte multe festivaluri, nici nu mai ştiu. Cele mai importante la care am participat sunt: „Pe fir de baladă”, unde am luat locul 2, „Dobroge, mândră grădină”, locul 3, „Festivalul de la Tismana”, unde am luat menţiune.

Reporter: De ce ai ales muzica populară şi nu alt gen de muzică având în vedere că ai doar 17 ani?

Daniela Guran: Muzica populară a fost genul care mi-a plăcut şi pentru care am voce. Din cauza faptului că am început să cânt de foarte mică, timbrul vocii mi s-a format pe acest gen de muzică, dar în general eu ascult toate genurile de muzică.

Reporter: Crezi că folclorul o să mai reziste mult timp pe piaţa românească sau crezi că locul lui va fi luat de alte genuri?

Daniela Guran: Cred că folclorul nu va fi niciodată înlocuit de alt gen de muzică, din contră din ce în ce mai mulţi tineri au început să cânte sau să asculte muzică populară. E adevărat că muzica uşoară se promovează mai uşor pentru că există internetul dar noi avem avantajul nunţilor. Un român nu îşi va face niciodată nunta fără muzică populară.

Reporter: La festivalurile la care ai participat, ai întâlnit tineri talentaţi sau doar dornici să se afirme?

Daniela Guran: La majoritatea festivalurilor la care am participat am întâlnit o mulţime de tineri talentaţi. Se prezentau în jur de 70-80 de tineri, şi aproape toţi aveau voci foarte bune motiv pentru care juriului îi era foarte greu să desemneze câştigătorii. În final trebuiau să fie doar 4-5 câştigători.

Reporter: Cum îţi petreci timpul liber care îţi mai rămâne?

Daniela Guran: Îmi place foarte mult să ies cu prietenele mele în oraş, mai ies şi în cluburi, dar de obicei prefer un cadru mai restrâns decât într-un club foarte aglomerat în care se calcă toţi în picioare. Dar de cele mai multe ori nu am timp liber pentru că fie am repetiţii, fie merg să cânt la nunţi alături de Camelia Argint, fie am spectacole alături de Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu”, a cărui solistă sunt.

Reporter: Piesele sunt creaţii proprii sau sunt cântece culese?

Daniela Guran: Majoritatea sunt cântece culese, sunt cântecele Mariei Lătăreţu. Pe viitor aş vrea să îmi compun singură piesele.

Reporter: Colecţionezi anumite obiecte?

Daniela Guran: Da, colecţionez cu mare plăcere costume populare poate şi pentru că am nevoie de ele, dar cred că şi dacă nu aş mai cânta muzică populară aş continua să colecţionez cu mare drag.

Reporter: Ce carieră ai de gând să urmezi?

Daniela Guran: Aş vrea să devin farmacistă, motiv pentru care vreau să urmez Facultatea de Farmacie din Timişoara. Atunci muzica va fi pe locul doi pentru că o să am prea mult de învăţat şi cred că trebuie să faci şi altceva în afară de muzică.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: