A murit de inimă rea când și-a văzut casa în flăcări

Ziua de ieri a început cum nu se poate mai prost pentru localnicii din satul Bâltișoara, comuna Runcu, acolo unde o casă a fost mistuită într-un incendiu izbucnit la primele ore ale dimineții. Proprietarul gospodăriei a murit de inimă rea când a văzut cât de mari sunt pagubele, iar puțin mai târziu o vecină de-a sa, mama primarului Adi Câmpeanu, a leșinat, femeia făcând o criză când a aflat de cele întâmplate.

Ion Ianc avea 68 de ani și locuia împreună cu soția sa în imediata apropiere a casei părintești a primarului Adi Câmpeanu. Bărbatul era o persoană respectabilă în sat, fiind inginer la Stațiunea Pomicolă și, ulterior, în minerit, după cum povesteau cei care l-au cunoscut. Ieri dimineață acesta a fost trezit de trosniturile care se auzeau din podul casei, nevenindu-i să creadă că un incendiu izbucnise la locuința sa. Dormea împreună cu soția și amândoi au încercat să salveze ce se mai putea, inima bărbatului cedând însă în momentul în care acesta a văzut cât de mare este prăpădul. Ianc era o persoană cu afecțiuni cardiace, fiind operat pe cord. Fiul său a venit de la Târgu Jiu cât de repede a putut, dar nu a crezut că o asemenea tragedie se poate produce atât de ușor. “Ei dormeau, iar eu eram în oraș. Am venit de cum mi-au dat vecinii telefon. Nici nu știu ce să spun pentru că tot ce-mi doresc acum este ca el să fie salvat“, ne-a spus fiul lui Ion Ianc, în timp ce medicii de la Ambulanță făceau manevre de resuscitare a bărbatului.

Panică printre săteni

incendiu_casa_runcu1Focul a fost observat cu câteva minute înainte de ora 6.00 de localnicii care se pregăteau să plece la muncă la oraș. Afară încă era beznă, dar oamenii au sărit să dea o mână de ajutor, deși nu prea știau ce trebuie să facă și cum pot să fie mai utili, vâlvătaia fiind până în vârful casei. “Pe la șase fără un sfert mă pregăteam eu să plec la serviciu și dintr-o dată am văzut flacăra. Eram cu un vecin și am țipat după ajutor. N-am avut însă ce să facem pentru că focul s-a întins imediat“, a spus o vecină.

O altă localnică ne-a povestit că a apucat să-l vadă pe Ianc în viață, înainte ca nenorocirea să se întâmple. “Cei din casă țipau și strigau să-i ajutăm să salveze mașina. Noi ce puteam însă face pentru că nu știam nici măcar de unde să luăm o găleată cu apă și mai era și întuneric? Bietul Ionică apucă de scoase mașina, dar când merse el în spate și văzu ce-i acolo i se făcu rău. Nevastă-sa săraca ne cerea să punem apă pe el, dar nu știam de unde să luăm o găleată și nu puturăm să facem mai nimic“, a povestit vecina.

Mama primarului a leșinat

Echipajul medical de la Ambulanța Gorj sosit în mare grabă la fața locului a făcut manevrele de resuscitare timp de aproape o oră, dar, în cele din urmă, familia lui Ion Ianc a fost anunțată că nu se mai poate face nimic pentru salvarea acestuia. Vestea a picat ca un trăsnet peste mama primarului Adi Câmpeanu, femeia în vârstă de aproape 60 de ani fiind cât pe aici să facă și ea infarct când a aflat că bunul său vecin s-a sfârșit atât de tragic. Edilul, care până atunci se implicase la propriu în stingerea incendiului, a fost nevoit să sune la Ambulanță și să întoarcă echipajul din drum pentru a-l chema la locuința sa, medicii plecând spre Târgu Jiu cu doar câteva momente înainte, după ce declaraseră oficial decesul lui Ianc.

“Suntem vecini aici și nea Ionică, vecinul nostru, a decedat în urma incendiului ce i-a cuprins gospodăria. Mamei mele i-a venit rău și așteptăm acum Ambulanța să se întoarcă și să vedem ce pot face dumnealor pentru a o ajuta pe mama. Iată că necazurile au venit unul după altul și sper ca măcar de aici încolo să fie mai bine“, spunea Câmpeanu în timp ce aștepta ca Ambulanța să ajungă la el acasă. Echipajul medical a revenit în câteva minute și a reușit să o stabilizeze pe mama edilului, dr. Claudia Popescu menționând că femeia “se prezintă bine, pe o stare emoțională exagerată, starea dânsei fiind bună în acest moment“.

Lupta cu flăcările

În tot acest timp, în care sătenii nu știau de ce să se intereseze mai întâi, de casa cuprinsă de flăcări, de moartea vecinului sau de leșinul mamei primarului, pompierii s-au mobilizat cu trei echipaje și vreme de peste două ore au încercat să lichideze incendiul. În ajutorul lor au fost și hidranții de la rețeaua de alimentare cu apă a comunei, un lucru neașteptat pentru coclaurile de la Bâltișoara. “Sursele de alimentare ale comunei Runcu ne-au ajutat în totalitate deoarece în apropierea evenimentului au fost hidranți stradali. Intervenția noastră a fost însă dificilă deoarece era o cantitate mare de lemne de foc depozitată lângă casă“, a precizat Aurelian Negrea, din partea ISU Gorj.

incendiu_runcu_casa_iancu

Rudele bărbatului decedat se pregătesc de înmormântare, dar și să repare casa, care riscă să fie deteriorată și mai rău de vremea rea care urmează de acum încolo. Polițiștii au deschis o anchetă și împreună cu pompierii vor încerca să stabilească modul în care a izbucnit incendiul de ieri dimineață. Primele concluzii arată că luni seara soții Ianc au gătit ceva într-un cuptor de vară aflat lângă casă și au lăsat focul nesupravegheat. Materiale combustibile din apropierea acestuia s-au supraîncălzit și, astfel, ieri dimineață a fost posibilă nenorocirea.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: