A murit în operațiunea de salvare a celor 12 copii blocați în peșteră

Un salvator thailandez a murit în timpul operațiunii de salvare a celor 12 băieți și antrenorului lor de fotbal, care se află încă din 23 iunie izolați într-o peșteră inundată.

Samarn Poonan, fost membru al unității de elită din Thailanda, SEAL, care a făcut parte din echipa de salvare din Chiang Rai, a murit joi seara după ce a intrat în peșteră pentru a pune tancurile de oxigen de-a lungul unui traseu potențial de ieșire, a spus comandantul SEAL.

"Condițiile din peșteră sunt grele", a declarat vineri reporterilor, amiralul Apakorn Yuukongkaew, comandantul unității SEALS.

"Odată ce a pus tancurile de oxigen, a devenit inconștient în drumul său înapoi. Prietenul său a încercat să administreze primul ajutor", a spus Apakorn. "Nu vom lăsa ca sacrificiul lui să fie în zadar. Vom continua ", a mai spus acesta.

Prognoza meteo este nefavorabilă și toată lumea se teme pentru viața băieților aflați în peșteră.

Guvernatorul Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, a declarat joi că salvații pregătesc o conductă de oxigen de cinci kilometri ca parte a pregătirilor pentru extracția grupului, dar a adăugat că băieții nu vor ieși în curând.

Salvatorii, inclusiv echipele internaționale, au în vedere modalități alternative de a scoate grupul înainte ca ploile abundente să lovească nordul țării, care ar putea să împiedice operațiunea de salvare. 

Alternativele de salvare includ învățarea băieților să se scufunde și apoi să înoate, o aventură extrem de riscantă, rămânerea în peșteră timp de mai multe luni, până când se încheie sezonul umed, iar apele de inundații se retrag sau forarea unui puț în peșteră din pădurea de deasupra. Un scafandru profesionist parcurge drumul până la copii, care parțial este inundat, în 3-5 ore, în funcție de încărcătură, dar efortul este prea mare pentru niște copii care nici nu știu să înoate.

Băieții, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, și antrenorul lor au fost găsiți în interiorul peșterii luni, după nouă zile subteran, înfometați, dar cu o stare de spirit bună. Cei 13 au dispărut după ce au pornit să exploreze peștera pe 23 iunie.

Ploile puternice ale musonilor sunt prognozate săptămâna viitoare în cea mai mare parte a nordului, potrivit departamentului meteorologic din Thailanda. (A.A.)

Vizualizări: 2,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: