A murit Sorana Georgescu-Gorjan

A murit fiica inginerului care a contribuit la realizarea tehnică a Coloanei Infinitului, Sorana Georgescu-Gorjan. Sorana Georgescu-Gorjan și-a pus amprenta fundamental asupra cercetării științifice a operei brâncușiene. Scrierile, bazate pe documente de corespondență între Brâncuși și Inginerul Gorjan, au condus la clarificări fundamentale asupra detaliilor tehnice realizate în construcția ”Coloanei fără Sârșit” de la Târgu Jiu.

Artiștii plastici, din Filiala Târgu Jiu a UAP din România, anuntă cu profund regret trecerea la cele veșnice a Soranei Georgescu-Gorjan.

Era fiica Inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, colaboratorul sculptorului Constantin Brâncuși la realizarea tehnică a „Coloanei Fără Sfârșit”.


Scriitoare valoroasă, proprietara unui fond de documente esențiale, a contribuit prin mai multe studii dedicate Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, la adevărul științific al nașterii acestei minuni a lumii, realizată de sculptorul Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Printre cele mai importante creații ale sale amintim cartea „Așa grăit-a Brâncuși”, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2012.


De asemenea, a contribuit la dezvoltarea patrimoniului cultural al orașului Târgu Jiu, prin donația unei importante arhive fotografice personale, legată de construcția „Coloanei fără Sfârșit”.

„Recunoscută pentru munca sa de cercetător în folosul culturii române și a operei brâncușiene, militantă neobosită pentru promovarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor în lume și includerea acestuia în Patrimoniul UNESCO, a fost desemnată membru în Consiliul Științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.


”Pentru toată această muncă neobosită, noi, moștenitorii operei lui Brâncuși la Târgu Jiu, vă suntem recunoscători! Dumnezeu să vă odihnească în pace și Lumină, Doamna Sorana Georgescu –Gorjan !”, conform Consiliului Director al Filialei Târgu Jiu a UAP din România.

Vizualizări: 2,472

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: