Cum sa alegi echipamente de protectie

Atunci cand se lucreaza in anumite conditii, echipamentul de protectie special este un atribut obligatoriu pentru orice lucrator. Este conceput pentru diferite scopuri: unele echipamente de protectie sunt folosite pentru a proteja o persoana de diversi factori fizici si chimici, alte tipuri de echipamente se disting printr-o colorare special, care fac ca o persoana sa fie vizibila clar de la distanta lunga sau in intuneric, iar unele tipuri, dimpotriva, sunt concepute pentru a face o persoana invizibila. In functie de sfera de utilizare, echipamentul de protectie poate fi sub forma de salopete, sau costum cu jacheta si salopeta, sau o varianta pentru vreme calda cum ar fi, o jacheta separata, sorturi si halate. Fiecare set de haine de lucru  este completat de bocanci de protectie, manusi de protectie si casca de protectie.

Criterii de selectie a echipamentului de protectie
 

Indiferent de scop, exista o serie de cerinte care se aplica echipamentelor de protectie:

· respecta clar cererile de protectie a lucratorilor in conditii specifice de lucru;

· respecta normele legislatiei actuale in domeniul protectiei muncii;

· sa fie confortabile, sa nu restrictioneze miscarile, sa nu fie echipate cu elemente de prisos;

· se disting prin calitate si durabilitate ridicata, nu isi pierd proprietatile in timpul spalarii si curatarii.

Material
La fabricarea echipamentului de protectie pentru lucratori, sunt utilizate tesaturi speciale cu un set specific de functii. Tesatura trebuie selectata in functie de conditiile de productie, de exemplu, unele materiale trebuie sa fie rezistente la substante chimice, temperaturi ridicate, frecare mecanica etc. Pentru pompieri, costumele sunt confectionate din tesatura impermeabila cu impregnare antistatica.

Cerinte generale pentru selectarea tesaturii
· rezistenta mare;

· antipoluante;

· rezistenta la deformare dupa spalare;

· proprietati „respirabile”.

Asa cum a fost mentionat anterior, salopetele pot actiona ca un semn de avertizare si acest lucru este obtinut prin aplicarea elementelor cu vizibilitate crescuta. Astfel de haine trebuie sa fie certificate.

Cum sa alegi marimea potrivita
Marimea salopetei trebuie selectata in concordanta stricta cu dimensiunile angajatului. In echipament de protectie, lucratorul ar trebui sa se simta liber, sa aiba posibilitatea sa se aseze, sa ridice picioarele, sa se aplece. In plus, este necesar sa se tina cont de o anumita marja, care ii va permite sa poarte o camasa sau un pulover pe sub salopete, daca este necesar.

Culoarea hainelor de lucru
Salopetele se pot lauda cu o gama larga de culori, iar alegerea depinde de obicei de sfera de aplicare. Elementele de finisare sunt realizate din material portocaliu, fiind considerat un semnal, datorita vizibilitatii sale bune. Pentru ingineri si tehnicieni, echipamentul de protectie este de culoare verde, pentru lucratorii de servicii in alb sau albastru, iar costumele pentru profesiile militare sunt confectionate in kaki.

In magazinul online safetyone.ro vei gasi o gama larga de articole de lucru pentru diverse zone de productie, de o calitate excelenta la preturi accesibile. Si, desigur, poti gasi casti de protectie, manusi de protectie si bocanci de protectie cu talpa rezistenta la alunecare si cu o izolatie buna.

Vizualizări: 1,031

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: