A parcat pe zebră, pentru o shaorma

Un tânăr din Gorj, subofițer la o unitate militară din Caracal, s-a ales cu o condamnare de 2 ani și 8 luni de închisoare pentru că s-a urcat băut la volan. Pedeapsa nu este cu executare, fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Fapta s-a petrecut în data de 20 iulie 2020, în jurul orelor 23.24, în municipiul Caracal. Bărbatul, de loc din Novaci – Gorj, a avut poftă de o shaorma, așa că s-a suit la volanul mașinii sale și a condus la primul fast-food ieșit în cale.

„În momentul în care a ajuns în dreptul fast-food-ului Shaorma King a oprit neregulamentar autoturismul pe trecerea pentru pietoni, marcată și semnalizată corespunzător. Ulterior, a fost legitimat și identificat de către organele de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Olt – Poliția Municipiului Caracal”, potrivit procurorilor.

Bărbatul de 33 de ani a fost testat cu aparatul alcooltest, având o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a recunoscut că a consumat acasă 2 litri de bere. Procurorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale privind calculul retroactiv al alcoolemiei, rezultând „o alcoolemie de 2,32 g‰, fără a se ține seama de consumul declarat de inculpat”.

Instanța a constatat că infracțiunea săvârșită de gorjean prezintă „pericol social foarte ridicat”, așa că a dispus o condamnare cu suspendare.

„Starea în care se afla inculpatul i-a afectat decisiv capacitatea de a conduce autovehiculul și doar întâmplarea a făcut ca alte consecințe mai grave să nu se producă. Mai mult, parcându-și autoturismul pe trecerea de pietoni, a manifestat un dispreț ostentativ față de ceilalți cetățeni și de regulile de conviețuire socială. Refuzul, ulterior, de a se conforma solicitării organelor de poliție de a-și muta autoturismul, a vădit totala lipsă de considerație față de autoritatea publică și indiferență față de probabilitatea tragerii sale la răspundere, întrucât descoperirea stării în care se afla era cât se poate de previzibilă”, a motivat Tribunalul Militar București, precizând că fapta bărbatului este total incompatibilă cu statutul său de subofițer în cadrul MApN.

Pentru că a mai avut abateri la regimul rutier, tânărul nu mai are voie să conducă timp de 4 ani de la rămânerea definitivă a acestei sentințe. „Repetarea conduitei ilicite, mai ales în condițiile conducerii cu depășirea vitezei legale sau după consumul de băuturi alcoolice, evidențiază o conduită antisocială conștientă, lipsită de temerea atragerii unor consecințe în planul răspunderii pentru faptele comise”, motivează instanța.

Sentința pronunțată înainte de Crăciun nu este definitivă.

Vizualizări: 4,769

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: