A patra lovitură pentru Călinoiu! Acuzaţii de fals!

Lovitură după lovitură primeşte în această primăvară Ion Călinoiu, deja fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. După ce a fost lăsat fără permis de conducere, după ce a suferit o operaţie chirurgicală, după ce a pierdut postul de preşedinte al CJ Gorj, acum s-a aflat că Ion Călinoiu este şi trimis în judecată pentru acuzaţii de fals. Procesul este pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu. Cu 12 ani în urmă, tot într-o primăvară de dinainte de alegeri, Nicolae Mischie era lucrat de coechipieri şi lăsat fără funcţiile de conducere de la partid şi judeţ, după care au urmat procese penale, ani de închisoare şi ieşirea din viaţa publică.

Acuzaţiile penale formulate la adresa lui Călinoiu pornesc de la raportul de anul trecut al inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-au găsit pe acesta incompatibil cu funcţia de preşedinte la Consiliul Judeţean.
Pe lângă incompatibilitate, cei de la ANI au descoperit și fapte de natură penală întrucât actualul inculpat a fost expert pe termen scurt în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (C.N.D.I.P.T.), în perioada 01 septembrie - 15 decembrie 2012, dar și expert pe termen scurt - expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social / expert consorţiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în perioada 01 iunie - 31 iulie 2013, după cum informa ANI la vremea respectivă. Inspectorii au sesizat Parchetul, iar procurorii au constatat că în perioadele menţionate mai sus Călinoiu a încasat 876 de lei și, respectiv, 687 de lei pentru activitățile în care s-a implicat deși nu avea voie din punct de vedere legal.
Problemele fostului președinte sunt date de faptul că nu a menționat sumele respective în declarațiile de avere, așa cum, de exemplu, a trecut sume la fel de mici obținute prin diurne acordate cu ocazia unor deplasări în străinătate, concluziile anchetatorilor fiind acelea că Ion Călinoiu a vrut intenționat să ascundă starea de incompatibilitate în care a fost și care, dacă era descoperită la acel moment, ducea la încetarea mai devreme a mandatului. „Declararea necorespunzătoare a adevărului într-un mod ritmic, repetat, în anii 2013 – 2014, conturează intenția directă cu care a acționat inculpatul Călinoiu Ion, calificată prin scopul urmărit, acela de a ascunde starea de incompatibilitate în care s-a aflat în perioada 2012 – 2013”, precizează procurorii în rechizitoriul înaintat la instanță.

Eroarea uitată
Ion Călinoiu nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi un punct de vedere cu privire la dosarul penal în care este inculpat, dar în rechizitoriu anchetatorii menționează că fostul președinte ar fi pus pe seama uitării și a unei „erori” nemenționarea sumelor de bani încasate din funcțiile ce îl făceau incompatibil. „Inculpatul a precizat că nu a menționat sumele încasate (…) din eroare, și nu a urmărit producerea unor consecințe juridice în condițiile în care impozitele aferente acestora se achitaseră, iar sumele fuseseră plătite prin virament bancar. Consideră inculpatul că eroarea în care s-a aflat a fost determinată, pe de o parte de faptul că sumele respective au fost plătite ocazional și nu cu titlu permanent, pe card, iar, pe de altă parte, ele au fost în cuantum relativ redus, astfel încât a uitat pur și simplu de existența acestora la momentul completării declarațiilor de avere, iar cele două declarații au fost completate la cca. 6 luni de la data virării acestor sume, astfel încât această eroare este explicată și prin trecerea intervalului respectiv de timp. Inculpatul nu a avut de formulat probe în apărare sau obiecții cu privire la modul în care s-a desfășurat activitatea de urmărire penală”, se arată în rechizitoriul înaintat instanței de judecată.

Explicații
Pe parcursul anchetei, fostul președinte a încercat să le explice procurorilor că a contestat în instanță raportul ANI, nereușind însă să încurce lucrurile și la Parchet așa cum s-a întâmplat la Prefectură. Procurorii consemnează în rechizitoriu că inculpatul a fost președinte al CJ Gorj din anul 2004 și, ca urmare, „are o bogată experiență în ceea ce privește administrația publică și, implicit, trebuia să cunoască prevederile legale care se referă la drepturile și obligațiile aleșilor locali”. În plus, anchetatorii nu cred în „eroarea”, respectiv „uitarea” invocată de Călinoiu întrucât în noiembrie 2012 fostul președinte a făcut nu mai puțin de 6 deplasări, inclusiv în străinătate, pentru a se implica într-unul din proiectele respective, numărul zilelor alocate pentru acest proiect fiind mai mare de două săptămâni, lucru care s-a repetat și în vara lui 2013. „(…) evidențiază că activitățile ce au fost realizate de inculpat nu au avut un caracter sporadic, derulându-se pe o perioadă de timp considerabilă, astfel că eroarea, „uitarea”, de care se prevalează inculpatul, nu are nici un fundament”, consemnează procurorii.
Despre uitare a vorbit fostul președinte și anul trecut, când a devenit public raportul ANI, dar anchetatorii au descoperit că, de exemplu, acesta a trecut suma de 254,07 lei încasată ca diurnă în urma unei delegații sau cea de 1244 lei încasată în condiții similare. În rechizitoriul procurorilor sunt enumerate și etapele parcurse de Călinoiu pentru a obține anularea raportului de incompatibilitate întocmit de ANI, fostul președinte fiind acuzat că în mod deliberat nu a menționat corect sumele încasate în declarațiile de avere întrucât știa că dacă sunt descoperite stările de incompatibilitate riscă suspendarea din funcție, ceea ce s-a și întâmplat.
Procurorii au reţinut că „Având în vedere că inculpatul Călinoiu Ion, prin activitățile infracționale desfășurate a creat o stare de pericol pentru valoarea socială protejată de legiuitor privind veridicitatea înscrisurilor oficiale care produc consecințe juridice, s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată (2 acte materiale)”.

Vizualizări: 4,950

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: