Şefi din energie judecați pentru șpăgi de la firme de pază!

Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată nu mai puțin de cinci foști și actuali directori din cadrul Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, o unitate de stat despre care nu s-a prea vorbit până acum de fapte de corupție. Directorii inculpați au atribuit în condiții ilegale serviciile de pază unei singure firme, care, conform anchetatorilor, nu avea acest drept. Între 2007 și 2014 firma fostului colonel de securitate Victor Dărămuș a asigurat paza acestui obiectiv economic extrem de important, bucurându-se de susținerea directorilor Ionel Bucur, Marinela Elena Negulici, Ionel Encică, Laurențiu Theodor Nicola și Mădălina Olteanu. Acum procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe toți, împreună cu Dărămuș, ancheta DNA scoțând la iveală că firma de pază a fostului colonel de securitate gestiona informații clasificate de la Cernavodă fără să aibă acest drept.

„Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS. Concret, cei patru inculpați au urmărit sau după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților. Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică”, menționează DNA.

Procurorii estimează paguba creată în bugetul CNE Cernavodă la peste 3,7 milioane euro și asta nu ar fi tot dacă anchetatorii nu ar fi descoperit că agenții de pază din subordinea fostului ofițer de securitate asigurau și paza locuințelor personale ale directorilor care semnaseră contractul ilegal cu firma acestuia. „În perioada noiembrie 2010 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuș Victor, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit. În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, inculpații Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă. În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpați. Prin urmare, cei trei inculpați, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază”, mai arată DNA, procurorii precizând și că, până la momentul întocmirii rechizitoriului, Nuclearelectrica nu precizase dacă se constituie sau nu parte civilă.

Vizualizări: 1,461

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: