Ponta, Şova şi Ciurel nu recunosc acuzaţiile aduse de DNA

Procesul fostului premier Victor Ponta a avut la sfârșitul săptămânii trecute un nou termen, la care inculpații au trebuit să apară în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Victor Ponta și Dan Șova au ținut capul de afiș la termenul de vineri, deși inculpați alături de ei sunt și foștii directori generali Laurențiu Ciurel, Dumitru Cristea și Octavian Graure, ultimii fiind mai puțin cunoscuți la nivel de capitală.
Toţi cinci au fost nevoiţi să asculte vreme de aproape două ore citirea rechizitoriului în care li se aduc acuzaţii grave de corupţie şi pe care niciunul dintre ei nu le recunoaşte, Ponta nedorind să discute cu jurnaliştii, el limitându-se la a spune că „poate într-o viaţă anterioară v-aş fi dat declaraţii".
Fiecare inculpat, în frunte cu Ponta, a spus în fața instanței că nu recunoaște acuzațiile formulate de DNA și că dorește să își formuleze o apărare, dând inclusiv declarație în fața judecătorului de caz. Primul inculpat care va fi audiat în acest dosar la termenul viitor, de la începutul lunii aprilie, este fostul director general Laurențiu Ciurel. Avocații inculpaților au cerut instanței readministrarea probelor din dosar și reaudierea martorilor, ceea ce presupune luni de judecată de acum încolo, fiind puțin probabil ca până la toamnă să fie pronunțată o sentință care, eventual, să împiedice o eventuală candidatură a lui Ponta pentru un nou mandat de parlamentar.
Judecătorii care vor da un verdict în acest dosar le-au solicitat, la rândul lor, avocaților, dar și reprezentanților DNA, ca la următorul termen să formuleze cereri de probe noi, Complexului Energetic Oltenia solicitându-i-se ca, în calitate de parte civilă, să precizeze defalcat pretențiile civile pentru fiecare contract și act adițional din dosar. Întâmplător sau nu, pe site-ul inpolitics.ro au apărut în aceiași zi informații despre cum ar fi mințit DNA în legătură cu modul în care ANAF s-a constituit parte civilă în dosarul lui Turceni-Rovinari.
Într-un comunicat de presă de anul trecut DNA menționa că „ANAF s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 126.979,73 lei față de inculpatul Șova Dan-Coman și cu suma de 51.321,80 lei față de inculpatul Ponta Victor-Viorel. În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților”. A urmat apoi, la începutul acestui an un interviu al fostului șef al ANAF, Gelu Diaconu, care a menționat că, de fapt, ANAF nu se constituise parte civilă contra lui Ponta în proces, la momentul trimiterii în judecată Ponta fiind încă premier în funcție.
DNA a reacționat atunci și a indicat o adresă a ANAF în care se menționa că instituția e parte civilă în dosar. Documentul respectiv arată însă, conform sursei citate, că ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 126.979,73 de lei reprezentând prejudiciu la bugetul de stat „în condițiile în care se dovedește faptul că operațiunile atestate de respectivele acte și de actele subsecvente au fost fictive”, fără să se menționeze ceva despre Ponta și prejudiciul de peste 51.000 de lei despre care vorbește DNA în rechizitoriu. De altfel, și Ponta a susținut mereu că nu ar exista prejudiciu în cazul său și, ca urmare, nici probleme penale la adresa sa, lucru pe care speră să îl demonstreze și la instanță.
Deputatul de Târgu Jiu a fost trimis în judecată și acuzat de fapte de corupție rezultate prin colaborarea pe care a avut-o cu casa de avocatură a lui Dan Șova, care a derulat contracte de asistență judiciară la fostele complexuri energetice Turceni și Rovinari, care ar fi fost păgubite cu 3.5 milioane lei prin contractele respective, după cum susține DNA. Contractele s-au derulat în urmă cu aproape un deceniu, iar până la clarificarea lucrurilor în justiție vor mai trece ani buni, până la pronunțarea unui verdict final mai fiind cale lungă.
Vizualizări: 1,226
Distribuie Trimite pe WhatsApp