Achitări definitive în dosarul „Masa Caldă II”

Foştii directori din minerit, trimişi în judecată sub acuzația de decontare ilegală a câtorva sute de mii de porţii de mâncare care le erau destinate minerilor, au fost achitați definitiv, după cinci ani de cercetări.

Curtea de Apel Craiova a decis joi, 25 martie, achitări pe bandă în dosarul în care procurorii calculaseră un prejudiciu de aproape o jumătate de milion de lei produs Complexului Energetic Oltenia. Anchetatorii spuneau că banii ar fi fost cheltuiţi ilegal în perioada 2009-2013, prin decontarea fictivă de către fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia către SC Cazare Cantine SA Rovinari a meselor care, pe hârtie, erau oferite minerilor drept masă caldă.

De ancheta procurorilor au fost vizați: Ion Stoichiţescu, şef Birou Administrativ Documente Clasificate Situaţii de Urgenţă şi Pază, Constantin Lăzăroiu, director al Direcţiei de Resurse Umane, Aristică Tănăsoiu, director al Direcţiei Resurse Umane Administrative, Daniel Olaru, director al Direcţiei Economice, precum şi foştii contabili şefi Nicolae Viaşu, Constantin Cărămizoiu şi Mihail Raicu. Fostul director al firmei din Rovinari, Dorel Vavură, a fost şi el inculpat de procurori, alături de contabilii Ion Sgondea şi Mihaela Elena Trufelea,

Pe 9 octombrie 2019, Judecătoria Târgu Jiu a pronunțat achitări pentru toți inculpații, dar a menținut măsurile asigurătorii asupra unor bunuri ale acestora. Sentința a fost contestată atât de către procurori, CE Oltenia, cât și de unul dintre inculpați.

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea civilă Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Jiu şi inculpatul Vavură Dorel”, se arată în sentința judecătorilor din Bănie.

Magistrații au reîncadrat faptele inculpaților, ținând cont de legea penală mai favorabilă. Cinci dintre șefi au fost achitați pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar alți trei pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procesul penal a încetat față de Daniel Olaru și Constantin Cărămizoiu.

„Respinge acţiunea civilă formulată de persoana vătămată Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, precum și cererea de desfiinţare înscrisuri, ca nefondate”, a mai hotărât instanța, care a ridicat sechestrul asigurător asupra bunurilor foștilor șefi. Este vorba despre autoturisme, un apartament, un teren și o clădire.

Vizualizări: 3,920

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: