Acţionarii CEO discută Planul de restructurare. Câţi mineri mai rămân!

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat, pe 11 iulie, Planul de disponibilizare 2016-2017 revizuit, iar pe 8 august are loc şedinţa în care se supune votului Planul de restructurare, reorganizare şi eficientizare 2016-2020. Ce conţine acest plan nu se ştie, dar este sigur că cel aprobat acum câteva zile prevede 2.000 de concedieri de la 1 august 2016 şi încă 2.000 la 1 aprilie 2017.


După discuţii şi negocieri, acţionarii au votat planul de disponibilizare al CE Oltenia, care prevede 2.000 de concedieri pentru anul acesta şi încă 2.000 pentru la anul. Votul dat cu întârziere a dus şi la decalarea termenului de demarare a procesului de concediere. Dar CE Oltenia are nevoie şi de un plan de restructurare şi eficientizare. “Pentru CE Oltenia, continuarea procesului de restructurare, reorganizare şi eficientizare este absolut necesar pentru ca societatea să devină profitabilă, viabilă şi atractivă pentru investitori”, se arată în raportul de aprobare a planului de disponibilizare.
Unii lideri de sindicat au înţeles că pe 11 iulie s-a aprobat Planul de restructurare şi eficientizare şi resping numărul mare de concedieri. “Există un act adiţional în care se spune clar că vor pleca salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare în următoarele 24 de luni şi cei care vor depune cereri şi vor dori să plece din companie. AGA a aprobat planul de restructurare”, a declarat Gabriel Căldăruşe, liderul SMEO, la Radio Infinit.

Patru mii de concedieri
În august, AGA va supune aprobării acel Plan de restructurare 2016-2020, care nu a fost încă făcut public. Dar un document consultat anterior de Pandurul prevedea închiderea unor cariere şi grupuri energetice, externalizarea unor servicii, trecerea unor mijloace fixe în conservare, organizarea carierelor pe două schimburi, vânzarea termocentralei de la Brăila, întreruperea activităţii pe diverse perioade, etc.
Cei 4.000 de angajaţi ai CE Oltenia care vor părăsi unitatea energetică, în următorii doi ani, vor primi între unu şi opt salarii compensatorii, ajutor de şomaj şi venit de completare. Pentru venitul de completare este nevoie de aprobarea unei Hotărâri de Guvern.
ANGAJAŢI
Potrivit unor documente oficiale, la finalul lui 2016 CE Oltenia va avea 13.139 de angajaţi, iar 2017 va fi încheiat cu un număr de 11.154 de mineri şi energeticieni. La 31 mai 2012, CE Oltenia avea 18.500 de angajaţi.
PLANURI
De-a lungul anilor, CE Oltenia a prezentat zeci de planuri şi rapoarte pentru eficientizarea companiei energetice, dar în toate subiectul principal era reprezentat de concedieri, închideri de unităţi, reduceri, etc. Nu a fost însă realizat un plan serios şi viabil pentru creşterea vânzărilor de energie sau de cărbune, sub pretextul că legislaţia din ţara noastră defavorizează compania din Gorj.

Vizualizări: 5,333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: