Acțiune Brâncuși: Teatru labirint fără spectatori! De ce!

Biblioteca Județeană „Christian Tell” a fost miercuri, 15 martie, gazda unui eveniment interesant, însă despre care prea puțini au putut afla și trăi pe propria lor piele. Este vorba despre un teatru senzorial labirint realizat de elevii Colegiului Național „George Coșbuc” din Motru prin care s-a încercat promovarea personalității marelui sculptor Constantin Brâncuși, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la trecerea în infinire. 

 

Zece participanți desemnați de Biblioteca Județeană „Christian Tell” au mers legați la ochi printr-un labirint organizat în incinta instituției. Pe tot traseul, participanții au fost însoțiți de sunete și voci care vorbeau despre existența marelui sculptor. „Teatrul labirint este o altă modalitate de a participa, în afară de văz, cu toate simțurile la un subiect despre viața lui Constantin Brâncuși, prefigurând în sine celui care participă senzorial momente din viața lui, pornind de aici din Gorj, drumul către Paris și tot ce s-a întâmplat acolo. Creația lui Brâncuși se bazează, în afară de vizual, pe simțul tactil, orice sculptor își mângâie creația. Așa și acest mod de a face teatru, mângâie sufletul celui care participă”, a spus Viorel Surdoiu, redactor în cadrul Bibliotecii Județene „Christian Tell”.

Ferit de publicul larg

Una peste alta, acest tip de spectacol a fost ferit de ochii curioșilor și chiar de ochii presei. Biblioteca Județeană a fost închisă în intervalul orar 12.00-16.00 întocmai pentru ca acest spectacol să nu ajungă la publicul larg. „Presa și nici publicul larg nu pot să participe, pentru că există un timp, iar traseul care se parcurge în bibliotecă trebuie izolat de sunete și de tot ce se întâmplă în afară. Dacă se filmează prea mult din ce se întâmplă în interiorul scenei, atunci subiectul nu mai are sens, pentru că senzațiile nu mai sunt aceleași”, au explicat reprezentanții Bibliotecii Județene.

Cât despre cei zece participanți, reprezentanții instituției au spus că au fost invitați și că s-a încercat includerea tuturor categoriilor de vârstă, tineri, adulți și bătrâni.

LANSARE

Joi, 16 martie, începând cu ora 16.00, are loc tot la Biblioteca Județeană „Christian Tell” lansarea albumului de fotografie „Stâlpii-arhetipuri în arta brâncușiană” și o expoziție conținând câteva fotografii realizate de artistul fotograf Vasile Pleșa.

Vizualizări: 651

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: