Strâmbulescu: În prezent nu există nicio arhivă Brâncuși

Reprezentanții Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” spun că în prezent nu există nicio arhivă cu documente despre titanul de la Hobița. Astfel stând lucrurile, și-au propus să realizeze ei una.

„Există deja o serie întreagă de documente care sunt la noi, din arhiva V.G. Paleolog. Vor fi scanate și se lucrează la film. Deja s-au făcut primele momente ale filmului cu Sorana Georgescu despre fondul gorjean. Această arhivă va însemna niște fonduri de carte, documente inedite, scrisori, fotografii, etc. O parte, în măsura posibilităților, vor fi achiziționate de către Centrul Brâncuși”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuși. 

Documentele pe care nu le vor putea achiziționa, le vor scana, cu acordul proprietarilor, și le vor face publice prin publicații, cărți, dar și în format electronic, pe site-ul Centrului.     

Doru Strâmbulescu a vorbit și despre investigațiile specialiștilor de la Institutul de Optoelectronică, realizate la operele din piatră din Parcul Central. Studiul amănunțit privind monitorizarea ansamblului va fi publicat în toamnă, într-o editură străină. O comisie pluridisciplinară va analiza datele și va propune soluțiile necesare pentru intervențiile pentru conservarea operelor brâncușiene. Autoritățile intenționează ca anul viitor să organizeze la Târgu Jiu, împreună cu Ministerul Culturii, un congres internațional la care să fie invuitaţi toți specialiștii în Brâncuși din lume.  

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: