Film în memoria Ecaterinei Teodoroiu. Două stră-strănepoate ale „Eroinei de la Jiu”, prezente la lansare

Filmul despre viața lui Constantin Brâncuși pe care autoritățile l-au difuzat anul trecut în toate școlile din județ nu pare să fie singurul menit să îi ajute pe cei mici să redescopere mari personalități ale Gorjului. Primăvara aceasta vine cu o nouă premieră în domeniu, după ce jurnalistul Dorin Brozbă a finalizat un documentar de peste 40 de minute despre viața Ecaterinei Teodoroiu.

„Eroina de la Jiu”, așa cum mai este cunoscută aceasta, a fost prima femeie ofițer din armata română, acest lucru întâmplându-se cu exact 100 de ani în urmă. „Pe data de 10 martie 1917, Ecaterina a fost ridicată la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat medalia Virtutea Militară clasa a II-a pentru faptele ei de vitejie pentru bătăliile de la Jiu, precum şi pentru cele din Moldova. Este şi primul ofiţer femeie al armatei române, într-o perioadă în care femeile nu aveau dreptul să voteze. Părerea mea este că Ecaterina Teodoroiu este şi un pionier al procesului de emancipare a femeilor române, care nu avea aceleaşi drepturi“, a declarat realizatorul filmului.

Emoțiile unui film document

Angajați ai Muzeului Județean au fost actorii de ocazie din pelicula despre viața Ecaterinei Teodoroiu, realizatorul Dorin Brozbă menționând că a dorit cu resurse puține și cu gorjeni 100% să facă un film care să facă cunoscută viața eroinei. Realizatorul a mers inclusiv în județul Vrancea, acolo unde a fost împușcată în timpul războiului Ecaterina Teodoroiu, filmul fiind o veritabilă lecție de istorie. Filmul a fost lansat special cu ocazia zilei de 10 martie, la festivitatea de la cinematograful Sergiu Nicolaescu fiind prezente și două stră-strănepoate ale Ecaterinei. Sabina Lupu a lucrat trei decenii ca muzeograf la casa-muzeu de la Vădeni, cea în care s-a născut și a copilărit Ecaterina Teodoroiu împreună cu familia sa. „Sunt mândră să spun că sunt strănepoata eroinei. Făcând parte din această familie, simt că curge și prin mine sânge de erou. Filmul e frumos, chiar am lăcrimat la început, când am văzut că din casa din Vădeni a plecat un suflet mare. De aceea sunt bucuroasă că fac parte din această familie. De fiecare dată când deschideam ușile și puneam mâna pe clanță aveam o emoție, gândind că poate acolo a pus mâna și eroina. Tot ce le povesteam turiștilor le povesteam din suflet. Știam de la bunica mea multe lucruri. Acolo la muzeu am considerat că e a doua casă a mea”, a spus strănepoata.

Teodoroiu, un nume dispărut

Sabina Lupu are la rândul său două fete. Una dintre ele e plecată la muncă în Italia, în timp ce cealaltă lucrează în cadrul Muzeului de Artă. Luminița Dragomir recunoaște că, din păcate, numele de Teodoroiu nu mai este purtat în prezent de nimeni din familie. Doar bulevardul și locurile legate de amintirea eroinei mai amintesc azi gorjenilor de gloriosul nume. „Suntem mândri pentru ceea ce a făcut ea pentru țară. Nu cred că azi cineva ar mai fi capabil să facă gesturile ei. Am remarcat însă că în ultima vreme s-au scos multe informații din materialele de istorie despre Ecaterina și nu numai. Filmul e bun din acest punct de vedere. Numele de Teodoroiu nu mai există, din păcate, dar sora mea la căsătorie a devenit Cătălina. Acesta era numele ei de familie, nu prenumele. Acum îl poartă nepoata”, spune Luminița Dragomir.

Imagini cu Târgu Jiul de acum un secol

La lansarea filmului a fost prezent atât primarul interimar Aurel Popescu, dar și viceprimarul Adrian Tudor. Cel din urmă s-a implicat direct în obținerea accesului la imagini-document înregistrate în urmă cu un secol la venirea regelui Carol I la Târgu Jiu pentru a inaugura mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Imaginile respective, cu centrul orașului plin de gorjeni, dar și de demnitari de la București, în frunte cu premierul acelor vremuri, Gheorghe Tătărăscu, sunt imagini-document, care merită văzute de oricine are posibilitatea. „Acest film vrem să îl trimitem în toate cohortele de cercetași din țară, în școlile și liceele din municipiu, iar Consiliul Județean va proceda la fel cu școlile din județ. În plus vrem să folosim acest film și ca material de promovare a acestor locuri, pentru că este un segment de turiști care doresc să vadă locuri istorice din județul Gorj și municipiul Târgu Jiu”, a spus Tudor.

Vizualizări: 893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: