Activitatea CE Rovinari, blocată de 2.000 de mineri

Sindicatul Liber „Minerul” Rovinari a cerut şi obţinut poprire pe conturile Complexului Energetic Rovinari. Acţiunea are loc în numele a circa 2.000 de membri care au de recuperat din anii 2005-2007 unele diferenţe salariale. Pentru că le-au primit numai în parte, sindicaliştii au apelat la un executor judecătoresc. Interesant este că miile de salariaţi au de primit 16 miliarde de lei vechi, iar pentru asta executorul judecătoresc încasează 8 miliarde!!! Conducerea CE Rovinari a cerut instanţei să blocheze executarea silită, deoarece poprirea contului bancar pune în pericol activitatea complexului, „cu consecinţe directe şi imediate asupra sistemului energetic naţional”.

Războiul pe prime dintre salariaţii CE Rovinari şi administraţie a început încă din 2007, când director era Laurenţiu Ciurel. Din calculele sindicaliştilor a rezultat că primele de Crăciun, Paşte şi Ziua Meseriei acordate în perioada 2005-2007 au fost mai mici decât cele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă pe ramură. În medie, fiecare salariat a primit 1.300 RON în loc de 3.710 RON. Pentru diferenţa de 2410 RON, cei două mii de sindicalişti au făcut acţiuni în instanţă. Directorul de atunci al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a refuzat să plătească de bună voie, pe motiv că sunt sume nemeritate. A plătit însă, potrivit propriilor declaraţii, circa 800.000 de RON (opt miliarde de lei vechi), firmei de avocatură Şova & asociaţii, care a pierdut însă procesele. La acea vreme, casa de avocatura aparţinea lui Dan Şova, care în prezent este senator PSD, şi în avea ca senior partener pe Victor Ponta, actualul preşedinte al PSD.

Povestea „tunurilor” date prin avocaţi şi executori

Avocaţii au rămas cu banii, iar salariaţii cu hotărârile judecătoreşti. Pentru că în 2008 a fost un val de procese pierdute de CE Rovinari cu salariaţii, conducerea complexului s-a hotărât să cadă la pace cu sindicatele şi să plătească pe cale amiabilă sumele, pentru a evita noi cheltuieli de judecată şi executare.

Astfel, la 6 martie 2009, administraţia şi sindicatele au încheiat un protocol prin care au convenit să încheie o tranzacţie în instanţă potrivit căreia fiecare salariat să primească o sumă netă de 850 RON, care, potrivit calculelor, ar mai fi de plătit. Protocolul a fost semnat din  partea administraţiei de Gheorghe Daviţoiu Leşu - director general, Maria Scurtu – director economic, Ion Stanciu – director RUL, Virgil Novac – şef birou juridic, iar din partea sindicatelor de Marin Golea – Sindicatul „Minerul”, Constantin Mitrescu – Sindicatul „Energia” şi Dumitru Popescu – Sindicatul Pinoasa.

Câteva zile mai târziu, adică pe 12 martie 2009, părţile merg la instanţă şi încheie tranzacţia, dar omit să facă în aceasta referire expresă la Protocolul din 6 martie, care ar fi redus la jumătate sumele cuvenite salariaţilor.

Astfel, tranzacţia face trimitere la calculul din care fiecare salariat avea dreptul la 2410 RON brut (circa 1700 net), iar protocolul arată că părţile s-au înţeles pentru plata a 850 RON.

Ei bine, sindicatele au stat liniştite pe parcursul anului 2009 când, potrivit Protocolului din 6 martie, oamenii au primit cei 850 RON de fiecare în trei tranşe: 250 RON de Paşte, 300 RON de Ziua Energeticianului şi 300 RON de Ziua Minerului.

În 2010, cei 2000 de sindicalişti de la „Minerul” s-au mai uitat o dată pe tranzacţia făcută în instanţă şi, pentru că acolo nu se face referire la protocolul care le-ar fi redus drepturile la jumătate, cer încă 840 RON net de fiecare.

Sindicaliştii au apelat la Biroul Executorului Judecătoresc Bârsăşteanu Florian, care la 1 iulie 2010 a pus poprire pe conturile CE Rovinari. Poprirea este valabilă pentru suma de 3.200.000 RON. Din această sumă, 830.000 RON sunt cheltuieli de executare, adică onorariile avocatului, expertului, executorului etc. Salariaţii vor primi şi ei circa 1,6 milioane de RON, iar diferenţa va merge la buget sub forma de impozit pe venit.

Trotea nu comentează, Golea spune că executorul a cerut „cam mult”

Tiberiu Trotea, actualul director general al CE Rovinari, a refuzat ieri să comenteze situaţia. Din documentele intrare în posesia ziarului „Pandurul” rezultă că acesta a solicitat instanţei să suspende executarea silită, invocând faptul că administraţia s-a achitat de suma prevăzută în protocolul semnat cu sindicatele. Trotea susţine în documentul citat că „poprirea contului bancar împiedică desfăşurarea activităţii curente a societăţii şi se creează un prejudiciu întrucât societatea se află în imposibilitate de a stinge şi executa obligaţii contractuale şi de altă natură asumate, activitatea de producere a energiei electrice fiind grav afectată, cu consecinţe directe şi imediate asupra sistemului energetic naţional”.

Marin Golea, preşedintele Sindicatului „Minerul” Rovinari, a declarat că salariaţii au dreptul la sumele solicitate, dar că suma primită de executor i se pare cam mare. „Nu cred că aceasta este suma, deoarece este cam mare. Am apelat la un executor judecătoresc deoarece altfel nu pot recuperez aceşti bani. Eu am discutat cu avocaţii, nu ştiu cine este executorul”, a declarat Golea.

Ionel Manţog a declarat că nu este deloc în regulă ce se întâmplă. „ Nu este normal să demareze procedura de executare silită între doi parteneri, pe de altă parte se creează probleme în circulaţia bănească la Rovinari, şi în al treilea rând este vorba că faţă de ceea ce trebuia să plătească Complexul Energetic Rovinari salariaţilor. Trebuie să plătească în plus pentru fiecare sumă executată onorarii, care reprezintă 35%, sume adăugate avocaţilor şi executorilor judecătoreşti pentru a rezolva lucrurile în interiorul societăţilor comerciale şi nu este deloc în regulă pentru că sumele care se duc pe  cheltuielile de executare sunt extraordinar de mari care nu mai sunt justificate in niciun fel de activitatea propriu-zisă pentru executare”, a spus Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni.

PRECEDENT

Executorii judecătoreşti au încasat în ultimii doi ani peste 190 de miliarde de lei vechi ca urmare a recuperării creanţelor cesionate în 2008 de fostul director general al SNLO, Eugen Davidoiu. Asta în timp ce SNLO a primit în aceeaşi perioadă numai 20 de miliarde din creanţele cesionate. În total, Davidoiu a cesionat unei firme de apartament creanţe în sumă de peste 1.400 miliarde de lei vechi, pe care SNLO le avea de recuperat de la CET-uri şi RAAN. Actuala conducere a SNLO a făcut plângere la DNA, dar rezultatele anchetei se lasă aşteptate, în timp ce executorii se umplu de bani.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: