Parcul industrial Sadu produce cât un butic

Parcul Industrial din Bumbeşti-Jiu are un venit lunar doar de aproape trei mii de euro. Firmele au părăsit una câte una parcul, mai ales că nu sunt asigurate toate condiţiile. Cristian Toader Pasti este şeful unui parc industrial, care are de recuperat chirii de aproape un miliard, iar de câştig nici vorbă.

Parcul Industrial din Bumbeşti Jiu a încheiat contracte de închiriere pe spaţiile pe care le deţine cu 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară aici activitatea. Patru dintre ele nu şi-au mai plătit chiria de mai bine de un an, datoria fiind de peste un miliard de lei vechi. Cu două dintre aceste firme au fost reziliate contractele şi s-a ajuns în instanţă pentru a se recupera creanţele. Celelalte două societăţi au promis că vor achita o parte din datorie, şi de restul banilor vor ajuta la amenajarea parcului industrial. “Este o situaţie dificilă aici. Eu sunt director de o lună şi încerc să recuperez datoriile de la firmele care nu şi-au achitat chiria. Preţul este între 0,4 şi 0,6 euro pe metru pătrat. Mie mi se pare modică şi cu toate astea sunt firme care nu şi-au achitat chiriile. Mai mult decât atât, ţin şi spaţiile blocate. Eu am decis să le întrerup alimentarea cu electricitate“, a declarat Cristian Pasti.  

Patru angajaţi

Directorul Parcului Industrial din Sadu susţine că s-a văzut nevoit să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor, pentru că venit lunar al parcului nu depăşeşte 2.700 de euro, asta în cazul în care toate societăţile şi-ar plăti chiria, care este modică. “Noi nu avem bani. Nu am primit nici un leu de la Consiliul Judeţean. Venitul nostru e de 2.700 de euro pe lună dacă plătesc toţi agenţii economici chiria. Aici suntem patru salariaţi, eu, economista, directorul tehnic şi un muncitor. Am avut două abonamente şi am renunţat la ele. De bani ăştia le dau bonuri de masă la oameni pentru că au salariu minim. Am redus consumul de combustibil şi la birotică”, a spus Pasti.    

Pasti: Gropile alungă investitorii

Nici chiria mică şi nici faptul că nu se plăteşte impozit pe clădiri şi terenuri nu-i determină pe investitori să vină să-şi desfăşoare aici activitatea pentru că nu au condiţiile necesare. “Investitori nu prea avem. De fapt nici nu avem spaţii şi teren liber să le punem acum la dispoziţie. Au venit două firme să discutăm, dar nu au mai dat nici un semn de viaţă. Vă daţi seama ce impresie îţi fac investitorii când vin pe drumurile astea pline de gropi, nu avem în apropiere nici un port sau aeroport. Halele noastre nu arată foarte bine. Am observat că Gorjul este ocolit de investitori. Nu-i interesează nici măcar că nu plătesc impozit pe teren şi pe clădiri. Trebuie să schimbăm şi sistemul de canalizare. Acum câteva zile am astupat câteva gropi pe aici că îţi rupeai maşina. Mai mult decât atât ce impresie îşi fac când văd că în biroul meu plouă că nu e făcută hidroizolaţie. Nu avem fonduri pentru deplasări şi întâlniri“.

Cristi Pasti încearcă acum să acceseze fonduri printr-un proiect făcut de Consiliul Judeţean pentru modernizarea Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu.  Totodată încercă să preia şi câteva clădirii şi teren de la Uzina Mecanică Sadu.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: