Activitatea depozitului de cărbune Roşia, deblocată degeaba de magistraţi

Complexul Energetic Oltenia a obţinut un răgaz în ceea ce priveşte activitatea depozitului carierei Roşia. Magistraţii gorjeni au suspendat temporar actul administrativ prin care Agenţia pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a blocat activitatea depozitului pentru 6 luni, până la judecarea acestei spețe pe fond. Decizia este executorie și practic cărbunele extras din carieră poate fi dus în depozitul Roșia. Sindicaliștii din zonă spun că nu se poate deocamdată, pentru că circuitele au fost deja modificate pentru ca materia primă să ajungă direct în termocentrala Rovinari.

Magistraţii Tribunalului Gorj au emis în data de 22 iunie o decizie favorabilă Complexului Energetic Oltenia în ceea ce privește depozitul carierei Roșia, a cărui activitate a fost suspendată de APM Gorj pentru că CE Oltenia nu l-a mutat în termenul impus prin autorizația de mediu a carierei. "Admite, în parte, cererea de suspendare a executării adresei nr.5475/08.06.2016 emisă de intimata Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, formulată de petenta Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Dispune suspendarea executării adresei nr.5475/08.06.2016 până la pronunțarea instanței de fond", se arată în soluția pe scurt dată de magistrații Tribunalului Gorj.
Hotărârea este executorie de drept, iar APM Gorj poate face recurs în termen de 5 zile de la comunicare. "Nu știm dacă vom face recurs, voi discuta cu juriștii. Dacă se va judeca o dată cu fondul, nu-i mai văd rostul", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Complexul Energetic Oltenia poate astfel să folosească depozitul de cărbune până la pronunțarea instanței de fond. Liderul sindical de la cariera Roșia, Cristian Lădaru, a explicat că nu mai poate fi depozitat cărbune acolo pentru că traseul circuitelor de benzi transportoare a fost modificat. "Trebuie să reluăm ce am avut înainte pentru că s-a modificat inclusiv linia de transport. S-a refăcut linia tehnologică pentru noua formulă, iar dacă vom câștiga la Curtea de Apel vom reveni la vechea formă. Am putea folosi vechea linie de încărcare de la Pinoasa. Am înțeles că e scoasă din uz și se poate pune în funcțiune în maximum 2 luni. Nu am mai avea nevoie de Curtea de Apel, o rezolvăm la fața locului", a comentat Cristian Lădaru, lider sindical la cariera Roșia.
APM Gorj a suspendat activitatea depozitului carierei Roșia pentru 6 luni deoarece CE Oltenia nu a respectat nenumăratele termene stabilite pentru mutarea acestuia din zona blocurilor din Rovinari. Depozitul trebuie relocat deoarece creează disconfort cetățenilor din zonă prin praf și zgomot.

Vizualizări: 3,320

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: