Actor gorjean la început de drum. "Am lucrat câte 17 ore pe zi"

Dorință împlinită pentru un tânăr gorjean care și-a văzut visul cu ochii. Și-a dorit să devină actor și a primit rolul care l-a dus deja în turneu în cinematografele din mai multe orașe din țară. Alin Stan, fost reporter Pandurul, acum jurnalist la o televiziune naționala, trăiește povestea dură a unui tânăr burghez trimis la reeducare. În "Experimentul Pitești", l-a cunoscut și pe regretatul Ion Caramitru. A jucat și el tot pro bono și acesta a fost ultimul film în care a apărut. 

Filmul "Experimentul Pitești" este un film independent și reprezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoţională şi fizică prin tortură, realizat de regimul comunist. Proiectul este rezultatul a aproape zece ani de muncă benevolă şi voluntară a peste 600 de oameni. Printre ei, și Alin Stan.

Acum, actorii din "Experimentul Pitești" sunt în turneu, în cinematografe. 

Au fost la Sighet, Cluj, Călărași, Oradea și Timișoara. Urmează și Târgu Jiu. 

Alin ne-a povestit cum a ajuns să joace în acest film proaspăt absolvent al Actoriei: "În 2015, regizoarea Victoria Baltag m-a invitat la castingul filmului despre Experimentul Pitești și atunci a fost primul moment cand am luat contact cu istoria nescrisă în școli, despre trecutul nostru recent. Am fost oripilat de ceea ce s-a întamplat între 1948-1952, și pe langa infornatiile pe care le-am primit de la regizor, m-am documentat și eu câteva luni din momentul in care am fost acceptat sa joc în film și la momentul filmarilor". 

A interpretat un tânăr luat din familie și dus la reeducare. Câte 17 ore pe zi de muncă voluntară și abia acum culege roadele. "Pentru mine, filmul a fost și este o revelație istorica ce trebuie cunoscuta de catre toti românii pentru a învăța si nu a mai repeta ororile trecutului. Am lucrat cate 17 ore pe zi, în fiecare zi timp de 5 saptamani alaturi de inca 120 de actori, printre care și Ion Caramitru, fiind ultimul său film. În timpul filmarilor am simtit pe pielea mea ceea ce au trait tinerii din vremea respectiva. Nu a fost ușor, insa sunt mandru in acest moment că lungmetrajul este pe marile ecrane. 

A fost o munca de 11 ani care iese la lumina abia acum. Cred în educatie și sper ca acest produs cinematografic să fie cunoscut de tot mai mulți tineri. 

Personajul pe care l-am interpretat este Trandafir, un tanar student la filozofie, luat din sanul familiei și reeducat", ne-a mai spus Alin.

Dincolo de actorie, job-ul de zi cu zi al lui Alin este în televiziune. Este reporter la Antena 1, la secția Economic.

Vizualizări: 1,555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: