Acuzaţie: Liderii de sindicat nu au deschis gura în faţa ministrului

Nicu Bunoaica, lider sindical în zona Lupoaia, a spus că marii lideri sindicali care au fost invitaţi de Complexul Energetic Oltenia vineri la termocentrala din Turceni, acolo unde a fost şi ministrul Energiei, nici nu au deschis gura în faţa acestuia. Tot mai mulţi mineri spun că vor să oprească lucrul, din cauza condiţiilor tot mai grele din cariere.

Bunoaica spune că oamenii ar fi aşteptat de la liderii lor să ridice problema condiţiilor deosebite de muncă, pe care le-ar putea pierde de la 1 ianuarie 2019. „Eu nu am fost invitat acolo, au fost liderii federaţiilor mari, semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă, dar care nu au avut nimic de spus. Puteau să vorbească de grupa de muncă, pe care riscăm să o pierdem la sfârşitul anului. Nu s-a discutat această problemă. Dimpotrivă, ministrul Energiei a discutat mai mult de trecerea termocentralelor de pe cărbune pe gaz, să rămână o feliuţă foarte mică pentru energia pe cărbune. Asta poate însemna reducerea unor locuri de muncă, închiderea unor cariere, poate şi a unor termocentrale. Nu ştim ce va aduce viitorul Complexului Energetic Oltenia”, a spus Bunoaica la Tele 3.

Liderul sindical susţine că minerii vor pierde zile de concediu după ce vor rămâne fără grupă, dar cei cu funcţii de decizie vorbesc despre cu totul alte probleme. „În loc să ne spună dacă se face mixul energetic, dacă are viitor Complexul Energetic Oltenia, vin şi ne spun tot felul de lucruri care ne stresează. Minerii sunt foarte supăraţi, cred că vor pierde grupa de muncă, vor pierde 9 zile de concediu, vor pierde din sporuri. Vor rămâne cu salariul minim pe economie, ca un simplu lucrător în agricultură”, a spus Bunoaica.

Liderul sindical aşteaptă sprijin de la secretarul de stat Vişan din Ministerul Energiei, dar acesta nu a onorat invitaţia de a merge în cariere, pentru a vedea condiţiile de muncă. „L-am invitat pe domnul secretar de stat Doru Vişan să vină într-o carieră, să vadă condiţiile de muncă. Nu neapărat să se întâlnească cu oamenii, că poate nu le poate promite nimic, dar măcar să vadă. Oamenii sunt foarte deranjaţi că nu vine nimeni să le vorbească de grupa de muncă. Dacă se mai face ceva sau nu”, a mai spus Bunoaica.

Actul normativ prin care locurile de muncă din minerit au fost încadrate în condiţii speciale expiră la finalul anului. După ce că au rămas cu salarii mici în raport cu munca depusă, minerii nici nu vor să audă de pierderea unor drepturi.

Vizualizări: 2,109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: