Acuze grave după concedierile colective de la Cariera Seciurile

Peste o sută de salariaţi ai Carierei Seciurile au protestat ieri la sediul unităţii, după ce în noaptea precedentă au primit acasă preavizele de concediere. Cei mai mulţi au acuzat că nu fost respectate criteriile de concediere şi că au fost concediate persoane tinere care au copii în întreţinere, fiind păstraţi în serviciu cei care îndeplinesc condiţii de pensionare. Supăraţi că au fost daţi afară, oamenii au lansat tot felul de acuze la cei din conducerea exploatării miniere, de la faptul că şi-au păstrat rudele în serviciu, dar şi muncitorii care au lucrat la anumite vile la Rânca. Mai mult, oamenii au început să spună cum se fură motorină şi au promis noi dezvăluiri pentru astăzi, când vor face un nou protest.

Anul 2012 va fi ultimul de viaţă al Carierei Seciuri-Ruget, astfel că 110 dintre salariaţii de aici au primit încă de pe acum preavizele de concediere. „Am ieşit din schimbul III şi când am ajuns acasă am găsit plicul cu preavizul”, s-a plâns un salariat, Laurenţiu Dina. Zeci de disponibilizaţi au acasă copii în întreţinere. Cei mai mulţi chiar din satul Seciuri, comuna Roşia de Amaradia, localitate grav afectată de alunecările de teren din 2005. Un sat întreg a rămas atunci fără case, dar mulţi nu s-au luptat să obţină despăgubiri de la minerit, ca să nu îşi piardă slujbele. Acum rămân fără nimic, fără case, fără pământuri, fără locuri de muncă. Rămân doar cu datorii la bănci, cu copii de crescut.

Nu au fost respectate criteriile de concediere

Protestul de ieri, care va continua şi astăzi, a fost cauzat de faptul că salariaţii spun că nu au fost respectate criteriile de concediere stabilite prin contractul colectiv de muncă. „Nu s-au respectat criteriile. S-au dat afară oameni din zonă şi au rămas cei pentru care trebuie asigurat transport”, a spus Daniel Bondoc. „Am fost daţi afară cei tineri şi cu copii în întreţinere, dar păstraţi cei în pragul pensiei”, a acuzat Nicolae Cârciu. „La criterii scrie să plece acasă cei care au societăţi. Nu a plecat niciunul. De ce nu pleacă cei care au condiţii de pensie şi plecăm noi-”, se întreba un alt protestatar.

Protestatarii au fost supăraţi pentru că liderii de sindicat nu au fost alături de ei. „Domnul Condescu a ieşit pe post la televiziune şi a zis că nu o să plece salariaţii cu copii minori. Unde este acum, când se produce această nedreptate-”, a spus un alt salariat. „Ni s-a promis că cei care avem terenurile afectate vom fi păstraţi în serviciu”, a mai spus şi Petrică Sorin, a cărui soţie are patru terenuri distruse de alunecările de teren.

„I-au păstrat pe ăia care au muncit la vilele lor”

Acuzele oamenilor nu s-au oprit aici. Aceştia i-au acuzat pe directorii exploatării că au păstrat în serviciu salariaţii care le-au construit vile la munte: „Nu mai putem face nimic, dar să arătăm nedreptăţile. Meseriaşii care au făcut vila Visul Nopţii în Rânca a domnului director, au fost pontaţi aici în carieră, au luat bonuri, şi noi am muncit în locul lor. Noi plecăm acasă şi ei au rămas”.

Nu au lipsit nici acuzaţiile de nepotism: „Să vedeţi ce boşorogi au rămas la birouri, cuscrul liderului, finul directorului. Eu nu am ştiut până săptămâna trecută că îmi pierd serviciul. Parcă mi-a dat cu cuţitul sub centură. Aseară am primit plicurile. Opresc pe ai de departe şi pe noi care suntem de aici din sat ne-a lăsat fără serviciu”.

„Ştiu ei bine de câte ori am alimentat 120 de litri în acte şi am băgat doar 80 de litri în rezervor. Ce fac cu diferenţa- Venim şi mâine aici şi vom spune mai multe”, a ameninţat un altul.

Liderii de sindicat, departe de oameni

Cei care au primit preavizele vor pleca acasă la 1 martie. Paul Roşca, lider de sindicat, susţine că şi restul de 250 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în următorii doi ani, iar cei 110 care pleacă în martie au fost informaţi încă de anul trecut. „Ei ştiau că va veni şi această zi. Am purtat discuţii, am făcut o şedinţă în decembrie. Am vrut să strângem semnături că nu suntem de acord cu disponibilizările şi că vrem să rămânem toţi aici, până la ultimul gram de cărbune. Când am trecut efectiv la strângerea de semnături, nimeni nu a mai făcut nimic. Am dat dovadă, din nou, că nu suntem uniţi absolut deloc. În prezent, cu părere de rău, eu le-am comunicat că nu îi mai pot susţine. Au lăsat să curgă lucrurile cu au fost să fie dat să curgă, iar la final, când sunt în situaţii limită, judecă pe alţii”, a menţionat Roşca.

Administraţia a chemat poliţia

Directorul George Dănescu nu a ieşit să vorbească cu protestatarii, şi nici cu presa. În schimb, cei din administraţie au chemat poliţia, ceea ce nu a făcut decât să sporească tensiunea printre salariaţi.

Salariaţii ne-au pus la dispoziţie un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, în care sunt expuse criteriile de concediere. Au „prioritate” cei care sunt patroni sau asociaţi la firme, care mai au contracte de muncă cu alt angajator, care cumulează pensia cu salariul, care îndeplinesc condiţiile de pensionare. În cazul în care după aplicarea acestor criterii nu s-ar fi făcut numărul prevăzut de disponibilizaţi, administraţia ar fi trebuit să aplice criterii sociale: dacă ambii soţi lucrează în unitate să rămână cel cu salariul cel mai mare, să nu plece salariaţii unici întreţinători de familie şi să nu fie afectaţi cei care au copii în întreţinere. În notificarea depusă de CE Craiova la AJOFM Gorj la începutul lunii trecute, nu apar decât o parte din aceste criterii.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: