Afacere a lui Şova la Govora, pe modelul „Turceni – Rovinari”

Vremuri triste pentru senatorul Dan Șova care, în loc să renunțe la funcția publică, mai ales că, dintr-o dată, nu se mai consideră persoană publică, a fost pus sub acuzare într-un nou dosar penal de către procurorii anticorupție. Prietenul lui Victor Ponta e acuzat că a dat un tun la CET Govora pe modelul celui  brevetat deja la „Turceni – Rovinari”, acesta fiind un dosar separat de cel în care procurorii au formulat deja solicitare pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a parlamentarului PSD.

Dan Șova a scăpat în primăvară de arestarea preventivă, având spatele asigurat de Victor Ponta și „tata-socru” Ilie Sârbu, dar acum, cu câteva zile înainte să fie pusă în discuție din nou ridicarea imunității sale, procurorii anticorupție scot asul din mânecă și anunță că senatorul mai este urmărit penal într-un nou dosar penal, unul care are legătură tot cu CET Govora. Dacă până ieri Șova era acuzat că a luat o mită de 100.000 de euro pentru a intermedia un contract pentru o casă de avocatură din București la Govora, acum procurorii spun că și Casa de Avocatură Șova și Asociații a derulat un contract de asistență judiciară la termocentrala condusă de Mihai Bălan, directorul pus și el sub acuzare împreună cu adjunctul său economic, Constantin Lăpădat.

Șova e acuzat acum de săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în timp ce directorul general al CET Govora, aflat deja sub control judiciar, ca și senatorul, e cercetat pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul. Cel de-al treilea inculpat din dosar, Lăpădat, e și el acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.

Faptele

Procurorii spun că faptele pentru care Șova e tras la răspundere acum s-au petrecut în urmă cu aproape un deceniu, adică în aceeași perioadă în care erau derulate și contractele de asistență judiciară de la Turceni și Rovinari. Șova părea să fie la Govora ca la el acasă, așa cum era și la Turceni și Rovinari, de fapt, în acea perioadă PSD, partidul său și al lui Victor Ponta, susținând tacit în Parlament guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Cu ce preț a stat Tăriceanu la putere se vede în actualele anchete ale DNA, actualul șef al Senatului făcând tot ce a putut în primăvară pentru a-i păstra lui Șova imunitatea. Acum Tăriceanu nu pare deloc încântat că în Comisia Juridică de la Senat a fost luată decizia ridicării imunității pentru Șova. „N-am ştiut că avem un geniu la preşedinţia Comisiei juridice de la Senat, care este capabil în câteva ore să parcurgă 3.000 de pagini de documente şi să ia şi o hotărâre împreună cu membrii comisiei, mai ales atunci când este vorba de libertatea oamenilor, indiferent cine sunt ei, oameni simpli sau parlamentari. Cred că nu e normal să ne jucăm cu libertatea acestora", a spus Tăriceanu.

Pentru procurori lucrurile sunt mult mai clare și mai simple, datele din noul dosar deschis pe numele lui Șova arătând că senatorul PSD a făcut tot ce a putut pentru a câștiga bani mulți de la Govora, la fel cum a procedat și la Turceni și Rovinari. „În perioada 2006 – 2008, suspectul Șova Dan-Coman i-a determinat pe Bălan Mihai – director general și Lepădat Constantin - director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice. Concret, la data de 01.03.2006 și 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele doua contracte distincte au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați Șova și Asociații”, arată DNA.

Prejudiciul

Ca și în cazul Turceni – Rovinari, Șova a câștigat bani mulți din contractele derulate cu CET Govora, o unitate, de altfel, datoare permanent la CE Oltenia pentru cărbunele luat de aici și neplătit, facturile casei de avocatură la care și Victor Ponta era Senior Partner neavând probleme cu plățile. „
Prin aceste activități a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare în valoare de 667.409,20 euro și 1.822.928,24 lei și creat în mod injust un folos în patrimoniul Societății Civile de Avocați Șova și Asociații”, mai susține DNA.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: