Rânca, prima ninsoare din această iarnă

Dacă până mai zilele trecute tricourile erau încă lesne de purtat, temperaturile fiind destul de ridicate la nivel de județ, la Rânca de ieri a venit iarna. Ninsoarea de ieri a fost una blândă, noi căderi de zăpadă fiind așteptate pentru azi, zona de nord a județului fiind sub o avertizare de cod galben instituită de meteorologi și pentru alte județe din țară.

Până ieri la prânz stratul de omăt ajunsese la 10 centimetri, suficient cât să fie nevoie de intervenția drumarilor. Aceștia au intervenit cu două utilaje de cum s-au ivit zorile, deși nu prea aveau pentru cine curăța șoseaua, stațiunea fiind aproape pustie în timpul săptămânii.

Șeful Secției Drumurilor Naționale din Gorj, Ion Tudor, a menționat că utilaje de deszăpezire au fost mobilizate și pe Defileul Jiului, dar și în Godeanu, pe drumul de la Baia de Aramă spre Băile Herculane, toate tronsoanele de șosea menționate fiind deschise traficului. Pe Transalpina, în zona Rânca, drumarii au folosit la primele ore ale dimineții șase tone de nisip, alte utilaje de deszăpezire putând fi mobilizate în zonă în caz de nevoie. „Asfaltul este negru, curat pentru că am acționat deja cu 6 tone de material antiderapant. Dacă se impune, în condiții de cod galben, vom suplimenta numărul de utilaje până la cinci și vom putea interveni oricând fără probleme, așa cum o facem și în celelalte zone în care avem activitate”, a menționat Tudor.

Vorbele sale au fost confirmate și de Constantin Pănescu, șeful asociației cabanierilor din Rânca, aflat în conflict deschis în ultima vreme cu Tudor. Ieri lucrurile păreau mult mai calme între cei doi, ambii părând să realizeze că un conflict între ei nu le e nici lor de folos și nici stațiunii. În plus, urmează week-endul prelungit de 1 Decembrie, iar cabanierii așteaptă acum mai mulți turiști, care pot ajunge la Rânca doar dacă drumurile sunt circulabile. Pănescu spune că gradul de ocupare în stațiune este destul de mare și poate crește odată cu stratul de zăpadă, potențialii clienți interesându-se dacă ninge sau nu la Rânca. „Gradul de ocupare în stațiune este de 75%, iar în zilele următoare cu siguranță vor fi făcute noi rezervări. Oamenii sună și întreabă de ninsoare, iar zăpada desigur că atrage pentru că de asta se vina iarna la munte, pentru zăpadă. Îmbucurător este faptul că iarna i-a prins pe drumari pregătiți să intervină, au utilaje, au și intervenit de dimineață și par să aibă tot ce le trebuie pentru ca în Rânca să fie bine și cei care ne vizitează să se simtă bine când ne trec pragul”, a spus Pănescu. Un alt proprietar de pensiune din stațiune, Gabriel Buican, a confirmat și el că ninsoarea de ieri a stârnit deja curiozitatea turiștilor ce vor să vină aici pentru a petrece minivacanța de 1 Decembrie. „Avem rezervări, dar unele erau cu semnul întrebării. Acum e zăpadă și sperăm să dispară acest semn al întrebării și acele rezervări să devină o certitudine”, a menționat acesta.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: