Afaceri cu iz penal la modernizarea europeanului Rovinari – Filiași

Rechizitoriul înaintat de procurorii gorjeni către instanță în cazul femeii de afaceri Carmen Alioani  și a spaniolului Eduard Martin Mato dezvăluie faptul că ilegalitățile descoperite de aceștia în relațiile de afaceri dintre cei doi s-au produs odată cu modernizarea drumului european 79, pe tronsonul Rovinari – Filiași. Culmea este că drumul respectiv este super-bun și în funcțiune de patru ani, în timp ce pe tronsonul dintre Rovinari și Bumbești Jiu, care trebuia să fie și el gata tot din 2010, nimeni nu a descoperit până acum vreo ilegalitate, deși timp mai e, mai ales că lucrările nu sunt gata nici toamna aceasta.

Carmen Alioanei a condus firma Sintalex Impex SRL Târgu Jiu, firmă care a lucrat din plin cu spaniolii de la FCC Construccion SA Barcelona, firma din Gorj fiind subcontractant al lucrărilor. Pentru a-și realiza obiectivele, aceasta, la rândul său, a colaborat cu firma unui alt spaniol, Excavații EDJ SRL Brașov, Eduard Martin Mato fiind administrator aici. FCCC SA Barcelona a finalizat lucrările la DE 79 pe tronsonul amintit la timp, iar munca prestată de Sintalex Impex a fost consemnată în procesul verbal de recepție a lucrărilor, din 29 iulie 2010. Afacerile dintre firma lui Alioanei și cea a lui Mato s-au derulat legal pe tot parcursul lucrărilor, anchetatorii descoperind însă că după ce Sintalex își încheiase activitatea cumpărase cinci utilaje de la Excavații EDJ, în baza unor acte contabile considerate fictive.

Utilajele sunt un tractor marca New Holland, o cisternă de apă marca Rigual, un miniutilaj cu cupă și picon, dar și două buldoexcavatoare Komatsu, fabricate în 2003 și 2004. În septembrie, octombrie și noiembrie 2010, cele două firme și-au emis facturi și chitanțe pentru a certifica transferul de utilaje, totul părând a fi legal, numai că spaniolul a declarat la audieri că nu a deținut niciodată utilajele cu pricina. Altfel spus, nu ar fi avut ce să vândă… omul de afaceri precizând că firma sa nici nu a dispus vreodată de banii necesari pentru a cumpăra cele amintite. Cum explică însă actele contabile? „Facturile fiscale și cele două chitanțele-a întocmit personal la rugămintea inculpatei Alioanei Carmen, care l-a asigurat că nu vor fi probleme, deoarece respectivele utilaje se aflau de mai mult timp în proprietatea inculpatei”, consemnează procurorii.

Probleme vechi

În rechizitoriu, anchetatorii consemnează că Mato știa de existența utilajelor în proprietatea lui Alioanei, asta pentru că, în 2009, când mai mulți spanioli au venit la Plopșoru pentru a lua unul dintre buldoexcavatoare pentru a îl transporta în Spania, omul de afaceri și-a sunat partenera și a informat-o despre situația respectivă, știind că ea este proprietara de drept. Atunci, Alioanei a sesizat Poliția despre un posibil furt și astfel a fost deschis un dosar penal, pe parcursul cercetărilor din acest dosar femeia de afaceri precizând că avea utilajele de la SC Road Surface SRL. Ea a menționat atunci că toate cele cinci utilaje îi fuseseră lăsate în contul unei datorii de aproape 320.000 de lei, datorie stabilită și printr-o sentință a Tribunalului Gorj, sentință în care era prevăzută și plata unor penalități de 340.000 de lei.

Utilajele respective au fost introduse însă în contabilitatea Sintalex Impex SRL cu ajutorul facturilor emise de firma din Brașov, procurorii susținând că, astfel, femeia de afaceri a încercat să fenteze statul cu plata unor taxe și impozite, motiv pentru care o acuză și pe ea și pe spaniol de evaziune fiscală. Prejudiciul trece de 120.000 de lei, iar Carmen Alioanei a fost cercetată în acest dosar și pentru spălare de bani, dosarul fiind disjuns, partea respectivă din rechizitoriu nefiind făcută publică.

Interesant este însă că anchetatorii susțin că Sintalex, dar și o altă firmă reprezentată de Alioani, Company Crisconstruct SRL Târgu Jiu, ar fi înregistrat în perioada 2010 – 2012 mai multe sume de bani încasate de la Varesse SRL, firma unei alte femei de afaceri binecunoscute în zonă, Lucreția Pârvulescu, soția directorului Dumitru Pârvulescu, din Ministerul Economiei, inculpat în dosarul lui Dian Popescu și al primarului Florin Pavel.  Anchetatorii susțin că sumele de bani ar proveni din comiterea unor infracțiuni, nefiindu-le prezentate acte contabile sau contracte în baza cărora au fost încasați, rulajul sumelor fiind menit să dea o tentă de legalitate provenienței acestora, se mai arată în rechizitoriul înaintat instanței.

Vizualizări: 289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: