Studenţi şi un decan UCB, audiaţi pentru mită la licenţă

Monica Bîcă, decan la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, a fost audiată ieri ore în şir într-un dosar de luare de mită. Audiaţi au fost şi studenţii de la Kinetoterapie, care au fost nevoiţi în vară să susţină licenţa de două ori. O dată la Târgu Jiu, fără să ştie că UCB nu este acreditată, a doua oară la o facultate din Bucureşti. Monica Bîcă a fost plecat aseară de la Parchet, fără să fie reţinută. Surse susţin că sunt vizate de anchetă alte persoane din conducerea universităţii târgujiene. Dosarul este instrumentat de DNA, Direcţia de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul SRI.

Mai mulţi studenţi de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“, dar şi Monica Bîcă, decan la Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport, au fost audiaţi ieri întreaga zi într-un dosar de luare şi dare de mită pentru elaborarea unor lucrări de licenţă. Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii DNA, cu sprijinul SRI, au efectuat ieri patru percheziţii în Târgu Jiu, la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ şi la UNEFS Bucureşti. Monica Bîcă este acuzată că a luat bani pentru a face lucrări de licenţă la specializarea Kinetoterapie.

Procurorii au reţinut mai multe infracţiuni

Universitatea târgujiană a organizat examen de licenţă pentru cei 17 studenţi care au studiat la specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială din cadrul UCB. Ulterior, studenţii au aflat că examenul a fost anulat pentru că UCB nu a fost acreditată să organizeze examenul. Din acest motiv, conducerea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a încheiat un protocol cu Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport pentru ca cei 17 studenţi să dea licenţa din nou. Acum au intrat pe fir anchetatorii, ei susţinând că la mijloc sunt infracţiuni de luare de mită, dare de mită sau cumpărare de influenţă fiind cercetaţi studenţi, dar şi un profesor. „Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală faţă de un cadru didactic universitar şi studenţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu, existând suspiciuni că, în cursul lunilor iulie - septembrie a.c., acesta ar fi solicitat şi primit bani de la studenţi pentru a le facilita obţinerea unor rezultate favorabile la examenul de licenţă, precum şi a le furniza lucrări de licenţă gata elaborate”, se arată în comunicatul Ministerului Public. 

Studenţii, audiaţi ca martori

Surse judiciare au declarat că au fost ridicate acte de la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Capitală, dar că nu sunt vizate persoane din această instituţie, iar profesorul vinovat ar fi de la „Brâncuşi“.  La audieri au fost chemaţi şi mai mulţi studenţi, care au declarat că nu au dat şpagă, dar că au fost chemaţi în calitate de martori. Şi decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UCB, Monica Bîcă, a fost audiată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în dosarul de luare de mită pentru lucrări de licenţă. De două ori. Ea a fost pe la prânz şi după amiază a ajuns din nou la sediul Parchetului pentru a da alte explicaţii. „Probabil unul dintre studenţii care nu au luat examenul de licenţă s-a considerat frustrat. Eu nu am continuat să eliberez diplome, atâta timp cât nu aveam această atribuţie, ei au trebuit să susţină licenţa cu Academia din Bucureşti, dacă exigenţa celor de la Academia din Bucureşti este foarte mare, nu cred că este problema mea. Eu sunt decanul facultăţii şi probabil în calitatea mea de decan am fost chemată”, a declarat după primele audieri Monica Bîcă. Ea a mai spus că nu s-au dat bani pentru examenul desfăşurat iniţial în judeţul Gorj.

O studentă le-a declarat jurnaliştilor că la Târgu Jiu a luat 10 la licenţă, dar la Bucureşti puţin peste 8. În plus, ea le-a spus poliţiştilor că fiecare student a dat câte 10 lei pentru protocol. Studenţii le-au arătat poliţiştilor inclusiv magazinele de unde au cumpărat.

Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: