Medicul a pus trei vieţi în pericol pentru că ieşea din tură

Concluzii grave, sancţiuni modice după ancheta Direcţiei de Sănătate Publică privind faptul că o ambulanţă a ajuns după două ore la o gravidă în şapte luni, cu risc de naştere prematură a unor gemeni. Cele trei vieţi au fost puse în pericol pentru că medicul de pe ambulanţă a refuzat să meargă de la Târgu Jiu la Bumbeşti Jiu, iar mai apoi la Craiova, deoarece mai era puţin şi ieşea din tură. Aşa că a invocat faptul că medicul care a cerut ambulanţa a precizat doar că pacienta trebuie să ajungă la Spitalul 1 din Craiova şi la ce medic, dar nu şi că este vorba de secţia de ginecologie. Totul ca să tragă de timp până la ieşirea din tură. Pentru această bătaie de joc, Cornelia Popescu s-a ales doar cu o amendă de 2.000 de lei!!!

O singură destituire, două amenzi şi două avertismente. Acestea sunt sancţiunile stabilite de Direcţia de Sănătate Publică Gorj în cazul femeii însărcinate cu gemeni care a aşteptat două ore o ambulanţă să o transporte la spitalul din Craiova. Directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, Claudiu Constantinescu, a fost demis din funcţie, iar superiorul său, Marinică Niculescu, a primit avertisment. „Din punctul de vedere al familiilor şi al celor implicaţi, poate sunt mult prea mici aceste sancţiuni. Din păcate noi nu avem o putere atât de mare, nici măcar Ministerul Sănătăţii, în a impune măsuri drastice în sensul de a desface contractul de muncă pentru că legislaţia nu permite. Noi, prin acordarea acestor sancţiuni, deschidem posibilitatea managerului SJA să analizeze activitatea acestor persoane care refuză să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Amendă de 2.000 de lei pentru că a refuzat să ducă gravida la spital

Lucrurile par să fi fost intenţionat tergiversate de către medicul Cornelia Popescu care a refuzat să plece la Spitalul din Craiova pentru că mai era puţin timp şi îşi termina tura. Deşi a pus în pericol viaţa mamei, dar şi a celor doi copii, medicul Cornelia Popescu a primit doar o amendă de 2.000 lei. „Medicul a refuzat să plece invocând tot felul de vicii procedurale. În realitate, doctorul Damian Diţescu a specificat că gravida trebuie să ajungă la Spitalul nr.1 din Craiova, a specificat şi doctorul de acolo cu care s-a luat legătura, dar a omis să menţioneze că gravida trebuie să ajungă la secţia ginecologie. Pentru asta şi doctorul Diţescu a primit un avertisment, iar medicul care a refuzat a primit amendă în valoare de 2.000 lei”, a declarat Marius Boeriu.

Jana Prejbeanu, sancţionată cu 1.000 lei

Şefa de tură, Jana Prejbeanu, s-a ales şi ea cu amendă în valoare de 1.000 lei pentru că nu a gestionat eficient problema. „Eu am fost foarte umilită de trei ani de zile. În 30 de ani nu am avut atâtea sancţiuni ca aici. M-am dus la Boeriu şi i-am spus că sunt nereguli şi mi-a dat nişte răspunsuri de doi bani. Vă arăt pacient care a murit, 57 de ani, a întârziat salvarea 17 minute, tot această doctoriţă era la coordonare, nimeni nu ia nicio măsură”, a declarat Jana Prejbeanu.

Marinică Niculescu, managerul SJA Gorj, admite că s-a greşit grav şi că doctoriţa nu avea niciun drept să refuze. Niculescu nu exclude chiar desfacerea contractului de muncă al acesteia, ca sancţiune maximă. „Nu avea voie să nu se ducă la caz. Nu mă pot antepronunţa, dar comisia disciplinară poate propune inclusiv desfacerea contractului de muncă, ca sancţiune maximă. Sunt de două luni aici, dar nici nu mi-am imaginat că cineva ar putea să refuze îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”,  a declarat Marinică Niculescu.

Directorul medical al SJA Gorj crede că a fost nedreptăţit de o astfel de măsură. Dacă ar fi fost după el, toţi cei implicaţi meritau doar un avertisment. „Eu nu cred că aşa stau lucrurile, trebuiau sancţiuni identice şi pentru doamna doctor Popescu şi pentru domnişoara Prejbeanu, adică avertisment ca fiind prima lor abatere. Eu nu am fost în măsură să concluzionez că dânsa a refuzat”, a declarat Claudiu Constantinescu.

Vizualizări: 451

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: