Afaceri de milioane de euro în Gorj cu ajutorul GAL-ului

Primarii şi agenţii economici care au reuşit să acceseze fonduri europene prin grupul de acţiune locală Sudul Gorjului au prezentat bilanţul unei munci de trei ani. Edilii au cumpărat utilaje ori au modernizat clădiri cu bani de la Uniunea Europeană. Un sprijin au primit şi zeci de tineri care au reuşit să-şi dezvolte mici afaceri şi nu au mai plecat în străinătate să-şi caute un trai mai bun aşa cum aveau în plan.

GAL-ul Sudul Gorjului a fost înfiinţat în urmă cu trei ani. Până acum, a reuşit să acceseze circa trei milioane de euro, bani care au fost investiţi aproape în mod egal în toate localităţile care fac parte din acest grup.

La sfârşitul săptămânii trecute, organizatorii şi-au prezentat reuşitele. „Este un proiect pe care l-am demarat în urmă cu trei ani împreună cu 20 de primari, ca şi reprezentanţi ai comunităţii. La acest proiect au aderat în jur de 40 de agenţi economici. Am primit o finanţare de aproximativ 3 milioane de euro pe care am repartizat-o în proiecte de aproximativ 50 de mii de euro pentru un proiect şi, în momentul de faţă, avem un grad de contractare de 70% din suma respectivă şi urmează să contractăm şi restul proiectele. O parte din agenţii economici care au obţinut finanţări au semnat contracte, au primit şi sumele de bani şi deja proiectele lor funcţionează şi ne bucurăm, pentru că agenţii economici sunt motorul dezvoltării economice a unei societăţi. Am încurajat foarte mult şi marea majoritate a banilor au fost direcţionaţi către proiecte ale tinerilor întreprinzători”, a declarat Ion Iordache, preşedintele GAL Sudul Gorjului.

Zeci de tineri au beneficiat de fonduri europene ca să se dezvolte. Au accesat proiecte în valoare de 50 de mii de euro fiecare şi au dezvoltat mici afaceri de familie. „Eu am venit cu lubeniţă, dovleac de copt, miere şi pepene galben. Sunt toate produse bio, în localitatea Brăneşti. Merg foarte bine. Cu ajutorul GAL-ului, am reuşit anul acesta să accesăm fonduri europene şi sperăm să meargă bine. Valoarea proiectului semnat este 40 de mii de euro, fonduri nerambursabile. Prima tranşă va fi în valoare de 30 de mii de euro. Ne ajută foarte mult. Altfel, nu ne-am fi descurcat. Avem în planul de afaceri să cumpărăm un motocultor să ne facă munca mai uşoară, vrem să cumpărăm şi mai multe suprafeţe de teren ca să ne dezvoltăm, să mai insistăm în sistemul de irigare. În prezent, cultivăm pe trei hectare şi dorim să ne extindem pe cinci hectare”, a mărturisit Flavius Ghimpu, unul dintre antreprenorii care fac parte din GAL.

Claudiu Baltă, în schimb, a reuşit să acceseze două proiecte şi munceşte din greu să-şi facă un rost în viaţă în ţara sa, nu peste hotare aşa cum ar fi avut în plan la fel ca alţi tineri de vârsta lui. „Am obţinut două proiecte, unul pentru agricultură şi celălalt pentru un atelier de tâmplărie. Sunt la început. Sunt în valoare de 80 de mii de euro ambele. E mai greu cu apicultura pentru că nu prea e piaţă de desfacere. Dar încet, încet, să sperăm că vom reuşi. Am adus aici produse bio. Avem miere de floare soarelui, polifloră, de salcâm, fagure. Toată lumea a fost foarte amabilă cu noi aici la GAL şi am reuşit să obţinem fondurile europene foarte uşor şi ne ajută mult”, a declarat un alt beneficiar, Claudiu Baltă.

Primarii şi-au cumpărat utilaje

Şi comunităţile s-au dezvoltat uşor cu bani proveniţi din proiectele obţinute de acest grup de acţiune locală. Primarii au reuşit să cumpere utilaje pentru deszăpezire ori să reabiliteze clădiri în comunele pe care le conduc.

„Mă bucur că fac parte dintre membrii fondatori ai acestui GAL pentru că povestea a început acum trei ani, când Rovinariul voia să facă un GAL, Turceniul un GAL şi unele comune riscau să rămână pe dinafară. Ne-am unit, am făcut o muncă asiduă timp de un an ca să-i convingem pe domnii primari că e un proiect important şi mă bucur foarte tare că se vede munca acestui GAL şi a oamenilor care au contribuit la acesta şi îi felicit şi pe domnii primari care s-au lăsat, unii, mai greu convinşi şi iată că e un lucru îmbucurător. Unii primari au luat utilaje. Oraşul Rovinari a luat o finanţare de 70 de mii de euro să cumpărăm o vidanjă să curăţăm subsolurile blocurilor şi un privat a luat finanţare pentru un salon de înfrumuseţare”, a declarat primarul din Rovinari, Robert Filip.

Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a fost şi el invitat la bilanț şi a declarat că speră ca, pe viitor, fondurile atrase în judeţ să fie şi mai mari: „E important că au conştientizat că o asociere e importantă pentru viitor pentru că, după exerciţiul 2020 – 2027, acest punct va fi important pentru o asociere între comunităţi să dezvolte proiecte pentru public, cât şi pentru privaţi. E un ceas de bilanţ şi îi felicit. Sunt trei ani de muncă de convingere în a depune proiecte şi, când vezi că au cumpărat un utilaj sau că au reparat o instituţie de cultură sau un loc public, arată că se poate şi sunt convins că şi valoarea fondurilor pe viitor va fi mai mare”.

Galerie foto



Vizualizări: 5,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: