Afaceri la ocolul silvic din Tismana. Mită, falsuri și furt de arbori!

Şapte persoane, între care și şeful Ocolului Silvic Tismana, au fost reţinute, luni seară, pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual, furt de arbori, instigare sau complicitate la aceste infracțiuni. Printre cei reținuți se află și doi pădurari, doi ingineri silvici, un șef de district și un om de afaceri. Miercuri, Tribunalul Gorj va decide dacă se impune luarea măsurii arestului la domiciliu pentru șase dintre inculpați.

În acest dosar, cap de afiș este șeful Ocolului Silvic Tismana, Ion Tăerel. Acesta este acuzat, între altele, de trei infracțiuni de luare de mită și fals intelectual, în formă continuată.

„S-a reținut în sarcina șefului de ocol silvic faptul că acesta, în lunile iunie și iulie 2020, a pretins sume de bani și alte foloase materiale în scopul de a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiunile de serviciu pentru a favoriza tăierea și respectiv sustragerea nelegală de material lemnos”, au anunțat procurorii gorjeni.

Mituit cu... un BMW

Șeful ocolului silvic era „ajutat” de inginerul Tiberiu Nicolae Logăscu, anchetat pentru luare de mită, fals intelectual, folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată, complicitate la tăiere nelegală de arbori şi complicitate la furt de arbori. Pentru a închide ochii la ilegalități, inginerul silvic a primit în „dar”... un autoturism BMW.

„În acest caz s-a reținut că în luna mai 2018, inginerul silvic a primit cu titlul de folosință gratuită de la o societate comercială care exploatează materialul lemnos, din municipiul Târgu Jiu, un autoturism marca BMW, exercitând permanent posesia acestui autoturism de la data înmatriculării mai 2018 și până în prezent, în scopul de a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiunile de serviciu, pentru a înlesni acțiunea de tăiere și sustragere nelegală de material lemnos”, mai spun anchetatorii.

Rețea bine organizată. Zeci de percheziții

În această cauză, care este una complexă, au fost efectuate 22 de percheziţii domiciliare, la Tismana și Peștișani, în urmă cu trei săptămâni.

Șeful de district Ilie Alexandru Grecescu şi un alt inginer silvic sunt anchetați pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată, folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată şi favorizarea infractorului.

De asemenea, au mai fost reţinuţi doi pădurari. Vasile Daniel Văcaru este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată, complicitate la tăiere nelegală de arbori și complicitate la furt de arbori.

În schimb, pădurarul de canton Daniel Tănasie este acuzat de tăiere nelegală de arbori, furt de arbori, folosirea unor dispozitive false de marcare şi folosirea funcţiei în scopul favorizării unor persoane.

În vizorul anchetatorilor se află și Petrișor Tănasie, administratorul unei societăţi comerciale cu profil exploatări forestiere, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere nelegală de arbori, instigare la furt de arbori, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată şi instigare la fals intelectual.

„Ancheta continuă, fiind condusă de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun”, mai anunță procurorii.

Șase dintre inculpați au fost prezentați Tribunalului Gorj cu propunere de arestare la domiciliu. Judecătorii vor da miercuri o sentință, amânând cauza pentru „pregătirea apărării”.

Galerie foto


Vizualizări: 11,172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: