Afaceristul Rămescu, atac în instanţă: la Gorj, Caragea şi Grecu au fost Statul Paralel!

Inculpaţii din „Lotul Bucurescu - Rămescu” îşi vor afla verdictul peste două săptămâni. La pledoariile finale, cei doi inculpaţi principali din dosar au făcut acuzaţii fără precedent în faţa unui judecător cu privire la „Statul Paralel” care ar fi existat şi la Gorj în ultimii ani, magistratul recomandând ca fiecare acuzaţie ce îl vizează pe procurorul Laurenţiu Grecu, în special, să fie pusă pe hârtie şi înaintată organelor abilitate să facă cercetări. Vizat de acuzaţii a fost şi şeful IPJ Gorj, Viorel Caragea, care acum este pensionar şi nu mai este implicat în dosare penale.

Primarul Sorin Bucurescu, responsabila cu urbanismul din Primăria Slivileşti, Alexandra Loghin, omul de afaceri Mihai Rămescu şi soţia acestuia, Maria Rămescu, au pledat marţi „nevinovat” în faţa judecătorului Sorin Pătrulescu. Vreo trei ore au durat pledoariile finale din acest dosar, fiecare inculpat în parte explicând de ce consideră că nu este vinovat. În plus, aproape fiecare inculpat a oferit informaţii suplimentare despre „culisele” care ar fi dus în urmă cu mai bine de patru ani la declanşarea anchetei în care toţi au fost şi reţinuţi pentru câte 24 de ore. Pledoariile finale ale inculpaţilor au devenit un adevărat rechizitoriu în special la adresa procurorului Laurenţiu Grecu, cel a cărui reputaţie a fost apărată de Consiliul Superior al Magistraturii de mai multe ori în ultimii ani.

Semne cu degetul mijlociu

Mihai Rămescu a fost cel mai vehement la adresa procurorului care l-a încătuşat şi l-a ţinut şi în arest la domiciliu pentru o bună bucată de timp în 2014. În pledoaria sa, omul de afaceri a menţionat că a depus la CSM o nouă plângere, cu probe video, în care procurorul ar apărea făcându-i un semn indecent cu „degetul inelar”, judecătorul de caz corectându-l şi întrebându-l dacă nu cumva cu cel mijlociu, răspunsul fiind afirmativ. Rămescu, la fel ca şi soţia sa, a vorbit minute în şir despre presupusele nereguli pe care le ştie despre Grecu, judecătorul Pătrulescu recomandându-le celor doi să depună plângeri la instituţiile abilitate. Magistratul a menţionat că, în caz contrar, în baza înregistrării de la şedinţa de judecată, are el obligaţia să depună o sesizare inclusiv la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Foto: Laurențiu Grecu

„Au încercat să mă agaţe cu tot felul de găselniţe. Au inventat povestea cu laserul care îl orbise pe pilotul unui avion, dovedindu-se apoi că nu aveam nicio legătură cu aşa ceva, asta în timp ce eu eram în arest la domiciliu. Mi se făceau percheziţii, eu eram acasă, nu puteam pleca. Au venit şi mi-au blocat conturile la firmă, deşi nici firma şi nici eu nu aveam vreo treabă cu ce e în acest dosar. A doua zi urma cineva foarte puternic din Târgu Jiu să îmi cumpere firma cu câteva tiruri de suc. Firma era dată pe o sumă modică. Am făcut mitingul împotriva inspectorului şef Caragea după ce i-am refuzat afacerile pe care mi le-a propus şi ei au venit şi au făcut percheziţie la firmă. Era mandat să fiu urmărit şi când plecam la Kladovo în Serbia. Pe procurorul Grecu l-am reclamat la CSM şi la Parchetul General şi sper ca cei competenţi să se aplece cu mai multă atenţie asupra acestor fapte. M-a chemat să îi repar casa, că de aici a plecat duşmănia lui Grecu cu mine. E un stâlp acolo alb-albastru pe care îl aveam eu la terasă şi după aia au apărut fisuri la tencuială şi a trebuit să le repar. Am crezut că măcar la oameni plăteşte pentru că au fost lucrări multe de făcut acolo. Are casa fără fundaţie, mai vroia să îi fac şi alte lucrări, iar eu i-am spus că nu le fac. Mai bine le făceam că poate mă lăsa în pace. Cu vreo 300 de milioane de lei vechi a rămas la mine pentru acele lucrări”, a spus Rămescu.

„O dau cu colac şi lumânare”

După ce s-a ars odată cu ciorbă, omul de afaceri suflă acum şi în iaurt şi spune că are o proprietate în zona minieră pe care o dă gratis către Complexul Energetic Oltenia, numai să ştie că nu se mai alege cu un nou dosar penal. „Am o proprietate la Lupoaia şi sunt singurul care nu vreau să negociez cu CEO pentru că nu îmi trebuie bani. Au trecut peste acel teren, dar eu îl dau cu colac şi lumânare, numai să nu îmi mai facă dosar că acum mă aştept la orice. Eu şi în acest dosar dacă nu le dădeam proprietatea de la Ştiucani, cariera era închisă. Erau pierderi de zeci de miliarde. Am fost reţinuţi pentru bunul plac al lor, doar pentru că au vrut să ne vadă cu brăţări la mână. La Gorj, Caragea şi Grecu au fost Statul Paralel. Uitaţi-vă în sentinţele din ultimele dosare instrumentate de ei, cel cu masa caldă de la mineri, cel cu furtul de motorină de la Turceni, unde s-au dat achitări pe bandă rulantă. Asta au făcut ei în această perioadă”, a menţionat Rămescu.

Foto: Viorel Caragea

Acuzaţii

Dosarul în care sentinţa este aşteptată peste două săptămâni vizează modul în care familia Rămescu a primit despăgubiri de la fosta SNL Oltenia de 668.000 de lei pentru o proprietate din satul Ştiucani. Anchetatorii susţin că acolo nu ar fi existat nicio casă înainte de a se impune o restricţie de construire, ulterior fiind ridicat un imobil care să justifice plata unei astfel de sume. Soţii Rămescu au susţinut însă că imobilul a existat în curtea lor de ani de zile şi au probat acest lucru cu documente depuse la dosar. Primarul Sorin Bucurescu este şi el judecat pentru că ar fi emis documente care să îi ajute pe soţii Rămescu să aibă actele în regulă în dosarul de despăgubire, asta în condiţiile în care aceştia au menţionat că SNLO a venit la ei la poartă şi le-a făcut oferta de despăgubire, fără ca ei să fie nevoiţi să bată la uşa şefilor din minerit. Mai mult, edilul a menţionat că actele care i se impută sunt semnate de către secretarul primăriei, nu de el, dar secretarul are calitatea de martor şi a scăpat basma curată. La rândul său, Alexandra Loghin a negat că ar fi falsificat un document de la Serviciul Urbanism pentru a-i ajuta pe soţii Rămescu, şi ea menţionând că tranzacţia dintre familia Rămescu şi SNLO s-a făcut în baza documentelor strânse la dosarul de expropriere de cei din minerit. Verdictul va fi cunoscut peste două săptămâni, suficient cât să fie uitat discuţiile despre „Statul Paralel” de la Gorj.

Vizualizări: 9,216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: