AFIR, veste bună pentru fermieri. Vin 846 de milioane de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va deschide în perioada iulie - septembrie 2018 mai multe sesiuni de depunere de proiecte pentru submăsurile din PNDR 2020, valoarea totală a sumelor alocate fiind de aproape 846 de milioane de euro, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Una dintre cele mai aşteptate submăsuri - 4.1 "Investiţii în exploataţiile agricole", inclusiv ITI (investiţii teritoriale integrate n.r.), are prevăzute pentru sesiunea care se deschide în iulie fonduri în valoare de 303 milioane de euro, din care 79 de milioane de euro (26%) pentru sectorul vegetal. Din această sumă 26 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiectele pe zona montană, iar 53 de milioane de euro pentru zona non-montană.

Pe această submăsură cele mai multe fonduri vor merge către sectorul zootehnic, respectiv 165 de milioane de euro (54%), din care 54 de milioane de euro pentru zonă montană, iar 111 milioane de euro pentru zona non-montană. Pentru ferma de familie şi ferma mică sunt disponibile 59 de milioane de euro (19%).

MADR precizează că prezenta alocare pe submăsura 4.1 cuprinde un procent de supracontractare de 20%, rezultat în urma datelor referitoare la posibilele economii.

O altă submăsură cu fonduri considerabile, respectiv 242 de milioane de euro (fără supracontractare), care se deschide în august/septembrie, este 4.3 "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice" componenta irigaţii.

Submăsura 4.2 "Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole", cu deschidere în această lună are prevăzute fonduri de 203 milioane de euro, iar alocarea cuprinde un procent de supracontractare de 20%.

De asemenea, în lunile iulie şi august sunt estimate să mai fie deschise şi submăsurile: 6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici", cu o alocare distinctă ITI, în valoarea totală de 51,5 milioane de euro, din care ITI 3,71 milioane de euro, 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri", inclusiv ITI, cu o alocare de 11 milioane de euro, 6.4 "Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole" ITI, 2,99 milioane de euro, Submăsura 1.2 "Sprijin pentru activităţi demonstrative şi de informare" - 13,4 milioane de euro, 3.1 "Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate" - 6,1 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, se vor deschide sesiuni pentru submăsura 19.3 "Pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare ale GAL", Componenta A în iulie, cu fonduri de 2,31 milioane de euro, şi Componenta B în trim IV 2018, cu 9,27 milioane de euro.

Vizualizări: 1,296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: