AJOFM Gorj nu subvenţionează, firmele nu angajează

Agenții economici gorjeni nu sunt stimulați pentru a angaja absolvenți de liceu și de facultate, precum și șomeri ce depășesc vârsta de 45 de ani. Bugetul alocat Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj pentru acordarea subvențiilor firmelor care încadrează în muncă aceste persoane este unul atât de mic încât în acest an s-au încheiat convenții cu doar 49 de agenți economici. Iar acest lucru s-a întâmplat abia în perioada mai-iunie, după ce zeci de patroni au depus cereri la sediul Agenției prin care solicitau conform legii acordarea banilor necesari.

Doar 49 de absolvenți de liceu și de facultate, promoția 2011, și-au găsit un loc de muncă în acest an după ce agenții economici au încheiat convenții pe trei ani cu AJOFM.

Angajatorii gorjeni au trecut pragul Agenției încă de la începutul acestui an pentru a solicita subvenții pentru încadrarea în muncă a absolvenților, însă abia luna trecută au primit undă verde. Numărul tinerilor fără experiență care și-au găsit un loc de muncă în acest fel este extrem de mic și nu le oferă prea multe speranțe tinerilor care ies în curând de pe băncile școlii. Asta pentru că bugetul acordat AJOFM Gorj în acest an pentru aplicarea acestor măsuri este de doar 3.200.000 lei, față de cei 5.803.000 lei solicitați inițial. ”Bugetul este insuficient, neavând posibilitatea să încheiem convenții pentru subvenționare”, spune Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Rectificare

În acest context în perioada mai-iunie 2012 s-au încheiat convenții pentru încadrarea absolvenților cu doar 49 de firme, care au angajat 49 de tineri, ce au terminat studiile în 2011. Este vorba despre doi absolvenți ai ciclului inferior al liceului, pentru fiecare valoarea subvențiilor fiind de 500 lei, 23 de absolvenți de liceu sau postliceală, pentru fiecare plătindu-se câte 600 lei, precum și de 24 de absolvenți de învățământ superior, pentru fiecare existând o subvenție de 750 lei. Astfel, AJOFM Gorj urmează să plătească pentru aceștia câte 32.000 lei lunar.

În aceste condiții, pentru a putea să încheie mai departe convenții cu angajatorii, conducerea Agenției a trimis mai multe adrese către București, sperând să primească o rectificare bugetară. ”Sperăm ca la rectificarea bugetară să obținem bugetul necesar pentru încheierea în continuare a convențiilor pentru subvenționarea locurilor de muncă atât pentru absolvenți, cât și pentru șomerii cu vârsta peste 45 de ani”,  mai menționează Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

CONVENȚII

Anul trecut AJOFM a încheiat convenții cu 98 de angajatori, care se continuă și în acest an. În acest fel au fost angajați 105 tineri ieşiţi de pe băncile şcolii. Printre aceștia s-au numărat patru persoane cu dizabilități și o persoană care mai avea trei ani până la pensie.

POSTURI

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj oferă în această lună 111 locuri vacante. Cele mai multe sunt pentru croitori-confecționeri îmbrăcăminte, lucrători gestionari, agenți de vânzări sau în domeniile coafură-pedichiură, izolator termic.

ȘOMAJ

Luna trecută Gorjul a avut cea mai mică rată a șomajului din ultimii 15 ani, de 6,20. Asta înseamnă că în județ au fost 9138 șomeri, din care 3828 indemnizați și 5310 neindemnizați. Un număr de 4065 erau femei.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: