Ajută-ți copilul să-și exprime emoțiile   

Pedagogii susțin că e important pentru copii să-și exprime emoțiile și să fie ei înșiși. Dar tot mai mulţi copii nu ştiu să facă acest lucru dacă nu sunt educaţi în acest mod în familie.

De cele mai multe ori, ca adulţi, tindem mai degrabă să ne asumăm temperamentul puternic și încrezător al altcuiva decât să arătăm partea slabă a noastră. Disimularea emoțiilor nu este doar o caracteristică a adulților pentru că şi copiii folosesc adesea un fel de mască de protecție, atunci când sunt în grupul de colegi sau doresc să ascundă o minciună părinților.

Specialiștii sunt de părere că nu este sănătos pentru copii să-și înăbușe emoțiile negative cum ar fi furia, frica, tristețea sub o formă aparentă de liniște. Mai mult, cercetătorii au descoperit că acei copii care au părinți deschiși, cu spirit liber, care își exprimă starea de spirit, învață la rândul lor să fie mai deschiși în fața părinților și a celorlalți. Și să fie mai spontani, fără teama de a fi judecați.

Faptul că sunt judecați de colegi și de către părinți, le oferă adesea unor copii un sentiment de protecție printr-un fel de armură sau mască. Acest lucru le-ar putea compromite dezvoltarea naturală a personalității.

Părinții care își învață copilul să nu se teamă de judecata celorlalți, ci să-și exprime cu seninătate gândurile, emoțiile și felul său de a fi față de cei din jur, creează în copil încrederea necesară pentru a se deschide către lume, fără teamă de a fi judecat.

Ceea ce contează cel mai mult pentru copii și adolescenți este nevoia de a fi auziți în primul rând de adulții. În primul rând de părinți, apoi de profesori și așa mai departe.

De multe ori un copil își ascunde fragilitatea pentru a mulțumi un tată care îi cere să fie puternic și hotărât. Sau poate că o fată urmează un curs de muzică doar pentru a-i face pe plac mamei sale. Dacă limitezi pasiunile și dorințele copiilor de la o vârstă fragedă, cerându-le să fie mereu protagoniști și perfecționiști, poate că vor deveni adulți calificați în vreun sport sau profesie, dar nu vei știi că ți-ai făcut copiii nefericiți.

Prin urmare, părinții trebuie să îi învețe pe copii să-și exprime emoțiile și îndoielile. Fără teama de a greși sau de a fi pedepsiți. Furia, frica, precum și tristețea și rușinea sunt emoții fundamentale pentru a face față experiențelor zilnice.

Vizualizări: 1,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: