ALARMANT! Fosta groapă de gunoi din Tismana ar putea ajunge în râu

Situaţie extremă în oraşul Tismana. Fosta groapă de gunoi a oraşului riscă să fie luată de ape, după ce malurile râului Tismana au erodat, iar responsabilii au evitat ani la rând să facă lucrări de consolidare. Primarul Marian Slivilescu se declară extrem de îngrijorat cu atât mai mult cu cât deja au început să iasă la suprafaţă resturi îngropate în fosta groapă de gunoi. Responsabili şi pentru această situaţie par să fie tot cei de la Hidroelectrica.

Fosta groapă de gunoi de la Tismana riscă să fie luată de apă. Închisă din cauza neconformităţii în anul 2009, groapa de gunoi se află în apropierea râului Tismana, iar probleme au început de acum câţiva ani. Nimeni nu s-a sesizat până acum, când gunoaiele aproape că au ajuns pe apă. „Malurile râului Tismana au erodat şi avem o porţiune de vreo 70 de metri de mal care s-a prăbuşit şi a ajuns în marginea fostei gropi de gunoi a localităţii care a fost închisă în 2009. Între timp s-a erodat şi se vede marginea gropii. Există riscul ca apa să pătrundă în interiorul gropii şi să antreneze toate resturile să le ducă pe râu”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana. Miercuri, la faţa locului au ajuns şi doi ingineri de la Sistemul de Gospodărire a Apei care au constatat...vinovaţii.

Cine-i responsabil?

Potrivit celor de la SGA, porţiunea respectivă de râu este în administrarea Hidroelectrica şi compania trebuie să facă lucrări de consolidare de urgenţă. „Am aflat că porţiunea respectivă de râu este în administrarea Hidroelectricii, râul Tismana este un curs de apă codificat. Hidroelectrica, după părerea SGA, ar trebui să facă lucrările de consolidare în zonă. Şi o porţiune din islazul nostru este afectat, pe fiecare an câţiva metri din mal se prăbuşesc şi suntem şi noi afectaţi că se reduce mereu suprafaţa islazului şi se adânceşte tot mai mult albia, cad animale acolo, dar e nevoie de lucrări. Nu este o lucrare simplă”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Cert este că între groapa de gunoi şi cursul râului Tismana nu mai este nici măcar un metru, putând fi observate cu uşurinţă plasticile şi gunoaiele îngropate acolo cu câţiva ani în urmă.

REACŢIE

Instituţia Prefectului Gorj cunoaşte foarte bine situaţia de la Tismana şi dă asigurări că Hidroelectrica va face lucrările necesare. „Acolo există o groapă de gunoi care a fost închisă acum 7-8 ani din cauza neconformităţii şi tot din cauza ploilor şi viiturilor, râul Tismana a început să avanseze spre această groapă şi există pericolul să ajungă la aceasta şi să antreneze în aval deşeurile de acolo. Deja SGA şi Hidroelectrica cunosc situaţia şi vor lua măsurile în regim de urgenţă”, a spus Sorin Arjoca, subprefectul de Gorj. 

Vizualizări: 1,472

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: