Albatroșii „divorțează” mai des din cauza schimbărilor climatice

 Schimbările climatice să provoace despărțiri în lumea animală şi a păsărilor. Potrivit unui nou studiu, specialiştii sugerează că albatroșii, unele dintre cele mai fidele creaturi din lume, „divorțează” mai des, după Cuma informat BBC.

Studiul publicat în revista Royal Society a analizat 15.500 de perechi reproducătoare de albatroși din Insulele Falkland de-a lungul a 15 ani. „Divorțul” albatroșilor se produce când unul din cei doi membri ai unui cuplu se împerechează cu un alt individ. La fel ca oamenii, albatroșii au o fază incomodă de creștere, în care încearcă să găsească cea mai bună modalitate de a intra într-o relație. Dar, în cele din urmă, își găsesc un partener și, de obicei, rămân împreună pentru toată viața.

Doar 1% dintre albatroși se despart după ce și-au ales partenerul de viață, fiind o rată mult mai mică decât cea a divorțurilor în rândul oamenilor. „Monogamia și legăturile pe termen lung sunt foarte obișnuite pentru ei”, a precizat Francesco Ventura, cercetător la Universitatea din Lisabona și coautor al studiului.

Dar în anii în care a fost făcut studiul, în care au fost înregistrate temperaturi mai ridicate ale apei, până la 8% dintre cuplurile de albatroși s-au despărțit. Prin urmare, „divorțul determinat de mediul înconjurător poate fi o consecință trecută cu vederea” a schimbărilor climatice, arată studiul.

În mod normal, „divorțul” albatroșilor se producea doar atunci când o pereche nu reușea să se înmulțească, așa că fiecare își găsea noi parteneri în următorul sezon de reproducere. Studiul a arătat că perechile divorțează acum chiar dacă au avut un sezon de reproducere reușit. Studiul vine în condițiile în care numărul de perechi reproducătoare de albatroși a scăzut la aproape jumătate față de nivelul din anii 1980, potrivit datelor din 2017.

Vizualizări: 1,041

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: