Pangolinul „oltenesc” a fost descoperit în Vâlcea

O nouă specie de pangolin, care ar fi trăit cu aproape 3 milioane de ani în urmă în țara noastră, a fost descoperită în Vâlcea. Osul a fost găsit într-un sit arheologic de pe Valea Oltețului și este cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa.

Pe Valea Olteţului din Vâlcea au fost găsite fosilele celei mai vechi specii de pangolin din Europa, o specie necunoscută până acum. Pangolinul este un animal care mai trăieşte şi astăzi dar doar în Asia şi Africa. Descoperirea a fost făcută de echipa condusă de Claire Terhune, profesoară de antropologie în cadrul Universităţii Arkansas, având în componenţă inclusiv oameni de ştiinţă din România.

Specia a fost botezată „Smutsia olteniensis” și împărtăşeşte mai multe trăsături unice cu alţi membri vii ai genului Smutsia, care se găsesc în prezent numai în Africa. Pangolinii se numără printre cele mai braconate animale din lume pentru că solzii lor sunt folosiți pentru leacuri ale medicinei tradiționale chineze.

Pangolinul, animalul despre care unii spun că a jucat un rol în declanșarea focarului de Covid-19, nu va mai fi autorizat pentru utilizare în medicina tradițională chineză, oferind o salvare vitală speciilor rare și pe cale de dispariție. China a eliminat părțile corpului de pangolin din lista sa oficială de medicamente tradiționale, în 2020, a scris recent mass-media chineză, la doar câteva zile după ce a oferit animalului cel mai înalt nivel al statutului de specie protejată din cauza numărului exemplarelor în scădere.

Mișcarea a fost lăudată de activiștii pentru drepturile animalelor sălbatice și văzută ca un pas vital spre protejarea speciilor.

Vizualizări: 4,738

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: