Alegeri în septembrie? Puțin probabil

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus crește de la o săptămână la alta cam cu 25%. Dacă săptămâna trecută vorbeam de circa 600 de cazuri pe zi, zilele trecute am sărit de 800, iar în următoarea săptămână o să trecem de o mie de cazuri pe zi.

Dacă la începutul pandemiei, asimptomaticii care ajungeau în spitale erau într-o proporție covârșitoare, acum aceasta a mai scăzut. Sunt mulți oameni cu simptome, fiind pacienți cu forme ușoare și alții cu forme grave.

Numărul de decese rămâne constant, în ciuda creșterii numărului de infectări, iar ăsta este un semn bun. Problema este însă că spitalele încep să crape, la figurat vorbind. Personalul medical dă semne de epuizare, mulți medici și asistenți simt nevoia unui concediu. Tot mai multe spitale anunță că nu mai au locuri la Terapie Intensivă. Și nici locurile în saloane nu mai sunt suficiente.

Un medic a publicat zilele trecute cum stăteau ambulanțele la coadă, cu pacienți Covid, în vederea internării. O imagine cu care ne vom obișnui.

Comportamentul românilor de după ieșirea din stare de urgență arată că am ales să învățăm să trăim cu virusul, nu să ne ascundem de el. Exceptând faptul că trebuie să purtăm mască în spațiile închise, că nu se țin petreceri mari, să sunt restaurantele închise, viața noastră este la fel ca înainte de pandemie.

Dacă mâine ar fi alegeri, cred că lumea ar merge la vot. Până pe 27 septembrie mai sunt însă două luni și jumătate, iar dacă numărul de infectări va crește în același ritm, vom avea mii de pacienți noi în fiecare zi. Nu vreau să traduc ce va însemna asta în număr de decese.

O revenire la starea de urgență, mai exact la statul în casă, nu pare să fie acum o soluție. Guvernul merge deocamdată pe soluția creșterii numărului de locuri în spitale. O soluție în ton cu ce vor oamenii, pentru că nimeni nu are chef de noi restricții.

O să treacă și vacanța însă, o să ne schimbăm prioritățile, o să ne uităm mai cu atenție la deciziile politice. Va fi o presiune uriașă pentru ca școala să înceapă în condiții normale. Vor fi probleme economice majore.

Vor fi multe probleme în septembrie, nu doar din punct de vedere medical, astfel că singurul partid care își dorește acum să avem alegeri, PNL, s-ar putea să se răzgândească.

Vizualizări: 2,540

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: