Restricții pe care oricum nu le mai respectă nimeni

Guvernul Orban a avut la dispoziție două luni pentru a găsi soluții care să ne permită revenirea la o viață normală chiar și în condiții de pandemie. Timpul trece, cam toate țările din lume au început să renunțe la restricții, doar la noi politicienii nu par să aibă alte soluții în afară de “Stați acasă” și “Nu vă îmbrățișați”.

Prima lună de restricții a fost necesară, pentru că aveam cu toții nevoie să înțelegem care este treaba cu noua gripă, să învățăm să ne ferim. A fost nevoie de timp pentru ca medicii să înțeleagă ce au de făcut, pentru ca spitalele să cumpere echipamentele de testare și mijloacele de protecție necesare. Poate și prima jumătate din a doua lună a stării de urgență a fost necesară, pentru că au fost sărbătorile de Paște și minivacanța de 1 Mai, care ne-ar fi putut determina să socializăm mai mult.

Dar, ne uităm pe stradă și vedem că circulația este la fel ca înainte de pandemie. Cu măști, fără măști, oamenii și-au reluat viața, iar statisticile Covid-19 nu s-au schimbat semnificativ. Cu toate acestea, guvernul ne anunță o a treia lună de restricții, cu zile bune înainte de a se termina a doua lună. Practic, de la 15 mai nu se va schimba nimic, în afară de faptul că putem circula în localitate fără declarație și că vor fi deschise frizeriile.

Sunt oameni care au stat două luni în casă pentru a evita expunerea familiei la pericolul infectării și oameni care au stat acasă de frica amenzilor. Desigur, sunt și oameni care au fentat restricțiile. În ultima vreme din ce în ce mai mulți și este suficient să ieșim pe străzi ca să ne convingem de asta.

Unele restricții sunt de înțeles, altele nu. Suedia, de exemplu, nu a închis parcurile sau terasele, ba chiar a încurajat plimbările în aer liber, benefice pentru organism. Riscul de a te infecta în timpul unei plimbări este aproape zero, mai ales dacă ai grijă să păstrezi o oarecare distanță față de alte grupuri.

Sunt de înțeles restricțiile cu privire la spectacolele cu sute de spectatori în spații închise sau cu mii de spectatori în spații deschise. Trebuie găsite soluții pentru un transport în comun neaglomerat. Dar, în rest, ar cam trebui să revenim la viața noastră.

Statisticile arată că cei mai mulți oameni s-au infectat în spitale. Și atunci guvernul trebuie să asigure testarea preventivă a fiecărui pacient, iar personalul medical ar trebui testat măcar săptămânal. Testarea preventivă ar fi mult mai eficientă decât restricțiile. Și mult mai ieftină, pentru că o testare preventivă are costuri mai mici decât a ține milioane de oameni în case. Înțeleg din discursurile lui Iohannis și Orban că măsurile au fost eficiente, pentru că avem mai puțini oameni infectați decât alte țări și mai puțini morți. Mult mai puțini. Este adevărat, doar că statul acasă este doar o soluție pe termen scurt. La toamnă vine al doilea val al pandemiei și s-ar putea să nu avem soluții pentru a rămâne acasă taman atunci când va fi mai mare nevoie.

Vizualizări: 4,085

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: