Mascarada termoscanării

Povestea asta cu măsurarea temperaturii oamenilor care intră în magazine și instituții este așa o prostie, încât este inexplicabil că autoritățile nu renunță la ea. În primul rând sunt folosite tot felul de aparate neomologate, care arată temperaturi de 33 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că au erori și de trei grade. În al doilea rând, nu am auzit nici măcar de un caz de persoană întoarsă din drum de la vreun magazin. În al treilea rând, măsura duce la aglomerație și la creșterea nervozității oamenilor, mai ales dacă ai de intrat în cinci-șase magazine în aceeași zi. Nu în ultimul rând, cam peste tot s-a renunțat la măsurarea temperaturii, aparatele fiind la îndemâna celor de la intrare, în cazul vreunui control.

În magazinele mari, sunt agenți de pază care au preluat problema. În magazinele mici, de cartier, cu o singură vânzătoare, nu se măsoară nimic. Am văzut și cazuri cu o vânzătoare care a trebuit să își lase baltă o clientă care cerea detalii despre un produs, că mai intrase cineva în magazin și trebuia să-i măsoare temperatura. Sau o vânzătoare care striga unui client să nu intre, că a avea de făcut o încasare și nu putea să îi măsoare temperatura chiar atunci. Clientul a plecat. În cele din urmă, vânzătorii au renunțat la mascarada asta.

Peste 90% dintre cei care s-au infectat cu noul coronavirus sunt asimptomatici. Prin urmare, au virusul, dar nu au febră. Așa că, presupunând că termometrele folosite în magazine ar fi funcționale, nu ar detecta decât unul din zece presupuși bolnavi. Și dacă l-ar detecta, ce s-ar întâmpla? Omul ar pleca acasă, că nu are nimeni obligația să sune la 112 să anunțe “evenimentul”.

Pandemia este și va fi o sursă de îmbogățire pentru niște șmecheri care sunt pe mână cu cei care fac regulile. Mai țineți minte prostia cu dispenserele cu dezinfectant din fiecare scară de bloc? A fost doar o afacere a unora, care au vândut cutiuțele alea de plastic cu 70-80 de lei. Acum toate sunt goale, dar cineva a bifat o afacere. Oamenii nu au beneficiat cu nimic. Așa și cu aceste aparate de măsurat temperatura, după ce unii și-au făcut planul la încasări, povestea va fi uitată.

Cu măștile de protecție nu prea le-a ieșit afacerea, că sunt puțini oameni care le folosesc trei ore și le aruncă. Oamenii refolosesc măștile și oricum nu le poartă corect, cei mai mulți. Asta nu doar că nu le oferă protecție, ba chiar crește pericolul contaminării. Așa spun medicii, că o mască folosită incorect crește riscul de infectare.

Au fost și măsuri bune în această perioadă de pandemie, dar și multe enormități, printre care și povestea asta cu declarația de proprie răspundere sau amenzile exagerate, precum și limitarea plimbărilor în aer liber. Atunci când guvernul ia o măsură proastă, nu o face din prostie, ci din calcul. Unii trebuie să câștige mulți bani.

Vizualizări: 5,260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: