Pentru Brâncuși. O mică victorie în drumul spre un eșec previzibil

Șapte ani au trecut de când operele din piatră ale lui Constantin Brâncuși, de la Târgu Jiu, au fost spălate cu jet de apă sub presiune. Un “Dorel” a venit atunci la Poarta Sărutului și a dat un jet care la spălătoria auto ar fi costat cinci lei, apoi s-a mutat la Masa Tăcerii și a reluat procedura. Totul sub ochii vigilenți ai Adinei Andrițoiu, șefa de atunci a Centrului “Brâncuși”. Mii de euro a plătit în 2013 Primăria Târgu Jiu pentru spălarea operelor, dar deja ne-am obișnuit cu jefuirea banului public sub acoperirea unor acțiuni pentru Brâncuși. De data aceasta, banii au fost folosiți să și distrugă parțial operele. Dâre de rugină au apărut atunci pe Poarta Sărutului, dar și niște găuri care au fost apoi chituite. Cum chitul nu a fost scump, procurorii au apreciat că prejudiciul nu a fost important. Nu distrugerea operei a contat, ci faptul că peticirea ei a costat puțin.

Șapte ani, niște procurori au făcut anchete și au ajuns mereu la concluzia că nu s-a întâmplat nimic. Săptămâna trecută, procurorilor de la Parchetul Gorj li s-a impus de către un judecător să reia ancheta. Asta pentru că un jurnalist din Gorj, care conduce și o asociație numită Grupul de Acțiune în Interes Public, s-a ținut scai de procurori, în toți acești ani, să își facă treaba. Procurorii sunt obligați să refacă ancheta, pentru a treia oară cred, dar victoria obținută în instanță de Narcis Daju (foto) este doar un pas spre un eșec previzibil. Cauza va fi clasată în cele din urmă pentru că faptele se vor prescrie. Dacă au lălăit-o șapte ani, iar pentru asta au primit salarii babane, plus că și-au plasat niște rude prin alte instituții publice, ce îi împiedică pe bravii noștri anchetatori să meargă pe același drum?

Eșecul care se prefigurează nu este al lui Narcis Daju. Trăim într-o societate care a eșuat cu totul, în primul rând pentru că nu ne pasă. Dacă Daju nu ar fi fost singur în acest demers, probabil că ancheta ar fi avut o altă finalitate. În mica victorie obținută săptămâna trecută, jurnalistul a fost asistat, pro bono, de doi avocați de excepție, Laura Dragotescu și Victor Dumitrică. Și în alte etape ale acestei bătălii au mai fost oameni alături de el, dar, per ansamblu, războiul l-a dus singur.

Trăim într-o țară în care instituțiile sunt prost croite, în care mori cu dreptatea în mână. Îl felicit pe Narcis Daju pentru că, atunci când este vorba de Brâncuși, este dispus să lupte până la capăt. Probabil știe că va pierde, doar că pierderea nu este a lui. Este a noastră, a celor care am stat deoparte, a societății civile, a clasei politice, a gorjenilor care nu au înțeles niciodată ce ne-a lăsat Brâncuși la Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,945

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: