Nu mai blocați testările. Mor oameni!

România testează de zile bune mult sub capacitatea aparatelor și a personalului și nimeni nu înțelege procedurile impuse de stat. Oameni de afaceri și primării din toată țara s-au mobilizat, au cumpărat aparate, au cumpărat teste, dar cei din conducerea țării impun laboratoarelor să testeze doar după regulile impuse de minister.

Să luăm exemplul Gorjului. Oamenii de afaceri locali au pus mână de la mână și au cumpărat un aparat de testare care poate face 200 de teste pe zi. Au cumpărat și teste. Teoretic, ar putea fi testați în primele zile măcar salariații spitatelor, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, polițiștii și jandarmii. Sunt cei mai expuși, dar aparatul nu va putea fi folosit decât după regulile impuse la nivel național, adică nici măcar cei din linia întâi nu pot fi testați decât dacă au simptome.

Un pompier de la Constanța a murit vineri, la doar 48 de ani. A lucrat zile în șir pe ambulanța care transporta pacienți suspecți de Covid-19 și a fost doar o chestiune de timp până când s-a infectat. Și o chestiune de zile până când a murit. Așa a murit și o asistentă medicală care a stat zile în șir la cortul de triaj de la spitalul din Țăndărei, două fetițe gemene fiind acum orfane. Și nu sunt singurele cazuri. Poate dacă testările erau făcute din timp, ar fi avut o șansă în plus la viață.

Specialiștii au constatat că riscul de infectare este cu atât mai mare cu cât mai mult timp stai într-un mediu infectat. Nu întâmplător sunt o mie de cadre medicale infectate potrivit statisticilor oficiale, 1.500 potrivit numărătorii sindicatelor. Asta înseamnă 15-20% din numărul total de infectări din România. Bunul simț impune testarea tuturor salvatorilor măcar o dată pe săptămână. Și acum România are capacitate de testare. Dar, nu se vrea și nu pot să pricep de ce.

Sigur că trebuie să fie criterii de testare. Dar, acolo unde un aparat stă degeaba câteva ore, acolo unde testele sunt cumpărate de oameni de afaceri, nu din banii de la buget, de ce să nu se facă mai mult? Când nu se putea, nu se putea, dar acum, de ce blocați testările? Mor oameni, mor salvatori, rămân copii orfani. Și chiar dacă nu mor, nu credeți că merită și oamenii ăștia să fie testați măcar pentru liniștea lor și a familiilor lor? Vă dați seama în ce stres trăiesc, întrebându-se în fiecare zi dacă au luat virusul?

Nu zice nimeni să risipim, dar câtă vreme mulți oameni din țara asta s-au implicat să aducă aparate și teste, acest blocaj este greu de înțeles.

Vizualizări: 4,324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: