Alegerile din Gorj, păzite de 1.209 de oameni ai legii

La nivelul judeţului Gorj au fost luate toate măsurile pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor parlamentare, susţine IPJ Gorj. Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al oamenilor legii.

Peste 1.200 de poliţişti, jandarmi, lucrători ai I.S.U. Gorj şi angajaţi ai altor structuri ale M.A.I. sunt mobilizaţi în vederea desfăşurării scrutinului electoral în condiţii de linişte şi legalitate.

Pentru coordonarea activităţii forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor, la nivelul judeţului Gorj a fost elaborat un Plan de Măsuri pentru asigurarea ordinii publice, pe întreaga perioadă a campaniei pentru alegeri şi, în mod deosebit, în ziua votării, precum şi în zilele care premerg şi succed acesteia.

Totodată, efectivele Ministerul Administraţiei şi Internelor vor asigura protecţia secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora, precum şi pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

În condiţiile organizării unor adunări publice, structurile competente ale Jandarmeriei au obligaţia de a asigura ordinea şi siguranţa publică, protecţia participanţilor şi de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice în condiţii de deplină legalitate.

Poliţia locală asigură integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal.

Toate secţiile de votare, sub pază

Structurile aparţinând M.A.I. vor prelua paza secţiilor de votare în ziua de 8 decembrie 2012, începând cu ora 18.00. În cadrul de circumscripţiei electorale judeţene Gorj au fost organizate un număr de 325 de secţii de votare, dispuse în 289 de locaţii, paza lor urmând a fi asigurată de 400 de poliţişti, 122 jandarmi, 216 lucrători ISU Gorj şi cadre de la alte structuri ale M.A.I. .

În ziua votului, peste 400 de lucrători ai unităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţul Gorj, din care 164 de poliţişti, 108 jandarmi şi 73 de poliţişti locali vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale şi  vor fi în permanenţă pregătiţi să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, în preziua şi în ziua alegerilor, vor fi constituite echipe operative formate din poliţişti care vor efectua cercetări în scopul soluţionării unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral.

CONTRAVENŢII

• Semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii, constituie contravenţie. Amendă de la 1.500 lei până la 4.500 lei

• Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei

• Refuzul de a se primi şi înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei

• Refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris. Amendă de la 4.500 lei până la 10.000 lei

• Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

INFRACŢIUNI

• Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte

• Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

• Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

• Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: