Aliaţii se ameninţă între ei?!

Curtea Constituţională îl lasă pe premierul Boc fără sprijin majoritar în parlament. Aşa pare după declaraţiile făcute de aliaţii UDMR, care după aflarea deciziei Curţii au ameninţat cu ieşirea de la guvernare pe motiv că ar fi fost…traşi pe sfoară. De ce s-au supărat mai mult ungurii decât românii pentru decizia Curţii? Pentru că legea învăţământului pe care Guvernul a vrut să-şi asume răspunderea avea avantaje clare pentru udemerişti, chiar şi numai dacă ne gândim că obţinuseră dreptul de a învăţa limba română ca pe o limbă străină! Dacă prin decizie, Curtea a interzis asumarea răspunderii (vom vedea şi motivaţia în câteva zile) atunci legea cu pricina va trebui trecută pe procedura obişnuită a Parlamentului unde, în comisiile de specialitate, vor dispărea cu siguranţă aceste favoruri făcute în schimbul susţinerii guvernamentale. Ieşirea  UNMR de la guvernare, lucru posibil, trage balanţa majorităţii înspre opoziţie care se vede dintr-o dată majoritară şi îndreptăţită să mai bage o moţiune pentru care ar avea asigurate voturile pentru trecere, dacă le numărăm şi pe cele ale ungurilor.

În această situaţie, Guvernul Boc ar cădea, iar preşedintele ar fi nevoit să numească un nou premier care dacă nu va fi o persoană agreată de actuala opoziţie, şi nu va fi, ne vom cufunda în negocieri nesfârşite pe care creditorul nostru, FMI, nu va fi dispus să le tolereze. Dacă lucrurile vor evolua spre această perspectivă sumbră vom vedea în scurt timp. Varianta de rezervă ar fi intrarea la guvernare a PNL, care din punct de vedere al numărului de parlamentari ar fi mult mai bună (sunt 80 de parlamentari PNL) în sensul că ar asigura o majoritate mai confortabilă, dar cu Antonescu premier şi Patriciu la butoane este greu  de crezut că-l vor înghiţi dintr-o dată pe Băsescu perceput ca sursa răului ancestral. În această situaţie previziunile lui Băsescu legate de dorinţele opoziţiei s-ar putea să se îndeplinească mai repede decât s-a crezut şi presat de creditori preşedintele să încredinţeze guvernarea actualei opoziţii. Problema este că nici aşa n-o să fie bine pentru că Ponta şi Năstase vor insista să deţină premierul şi ministerele cheie, iar liberalii vor dori acelaşi lucru. Distanţarea de roşii, pe care şi-au impus-o liberalii în ultimul timp mă face să cred că o coabitare într-un guvern roşu-galben nu va fi posibilă nici măcar într-un scenariu apocaliptic. 

Dacă mai punem la socoteală condiţiile draconice în care ar trebui să guverneze încă doi ani de zile, adică mult prea aproape de alegerile normale din 2012, nu văd de ce şi-ar micşora şansele la alegeri pentru o perioadă mult prea grea pentru orice culoare politică. În consecinţă, în viitorul apropiat chiar dacă UDMR pleacă de la guvernare PDL va fi condamnat să guverneze aproape singur, dacă nu punem la socoteală UNPR, susţinut, culmea ironiei, pe legi punctuale chiar de cei care i-au dorit prăbuşirea adică de actuala opoziţie. Va deveni România ţara pe care nu mai vrea nimeni s-o guverneze?!

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: