Obiective turistice din Budapesta

In ultimii ani, Budapesta a devenit unul dintre cele mai vizitate orase din Europa. Acest lucru se datoreaza, fara indoiala, multitudinii de atractii turistice care se gasesc in capitala Ungariei.

Cu o multime de obiective turistice incluse in patrimoniul mondial UNESCO, Budapesta este un oras in care vei gasi un amestec reusit intre mai multe stiluri arhitecturale. De asemenea, daca vizitezi Budapesta, chiar si intr-un city-break, vei face o calatorie in timp, datorita istoriei fascinante a orasului.

Iata ce poti face in capitala vecinilor unguri si ce ar fi indicat sa adaugi pe lista cu cele mai frumoase obiective turistice din Budapesta.

1. Podul cu lanturi

In Budapesta Dunarea poate fi traversata pe oricare dintre cele noua poduri din oras. Totusi, cel mai spectaculos pare a fi, inca de la momentul constructiei sale, Podul cu lanturi.

Inaugurat in anul 1849, in acel moment era unul dintre cele mai lungi poduri din lume, avand putin peste 200 de metri.

2. Cladirea Parlamentului


Inaugurata in anul 1886, Cladirea Parlamentului din Budapesta este a 3-a cea mai mare cladire din lume. Detine aproape 700 de camere si nu mai mult de 20 kilometri de coridoare si scari.

Aceste date impresionante legate de Cladirea Parlamentului fac ca aceasta sa se numere printre cele mai importante obiective turistice din Budapesta.

Atunci cand nu au loc sedinte de guvern, se organizeaza tururi cu ghid in mai multe limbi, reusind astfel sa atraga si mai multi turisti curiosi.

3. Castelul Buda

Parte a patrimoniului mondial UNESCO din 1987, Castelul Buda impresioneaza prin stilurile arhitecturale care il compun: Art Nouveau, medieval si baroc.

Acest castel a fost construit in secolul XIII cu scop de aparare impotriva invaziilor tatare si mongole. Cel de-al Doilea Razboi Mondial i-a produs mari daune, insa a fost restaurat atat exteriorul, cat si o parte considerabila din interior.

In prezent, cladirea Castelului Buda gazduieste Muzeul de Arta Contemporana, Galeriile Nationale si Muzeul National de Istorie al Budapestei.

4. Bastionul Pescarilor


Construit in Evul Mediu in stil Romanesque, bastionul Pescarilor este un ansamblu de turnuri care ofera o minunata priveliste asupra orasului Budapesta.  

Ceea ce este interesant de stiut despre Bastionul Pescarilor este faptul ca este alcatuit din 7 turnuri. Acestea reprezinta cele 7 triburi maghiare care au pus bazele poporului maghiar.

5. Bazilica Sfantul Stefan


O alta atractie turistica din Budapesta este Bazilica Sfantul Stefan. Aceasta este dedicata primului rege al Ungariei si intemeietorului Statului Maghiar, Sfantul Stefan.

Bazilica Sfantul Stefan impresioneaza in special prin interiorul deosebit, incarcat cu mozaicuri. Totusi, atractia principala ramane privelistea asupra intregului oras, vazuta din cupola bazilicii.

6. Podul Elisabetei


Pe langa Podul cu lanturi, un alt pod din Budapesta este considerat un important obiectiv turistic. Este vorba de Podul Elisabetei, construit intre anii 1897-1903.

Despre Podul Elisabetei se stie ca este situat in cea mai ingusta zona a Dunarii, motiv pentru care are o latime mai mica de 300 m.

Chiar si asa, podul detine trei benzi pentru traficul rutier, o linie pentru autobuz si chiar un pasaj pietonal.

7. Funicularul din Buda


Cea mai simpla si rapida modalitate de a ajunge la Castelul Buda este sa iei funicularul. Acesta a fost inaugurat in 1870 si este al doilea cel mai vechi funicular din lume.

Funicularul din Buda a devenit un obiectiv turistic din Budapesta datorita panoramei asupra Dunarii.

Mai mult decat atat, din 1988, viteza funicularului a fost incetinita, pentru ca turistii sa se poata bucura de privelistea oferita in timpul „calatoriei”.    

8. Promenada Dunarii


Nu poti sa ajungi in Budapesta fara sa te plimbi pe faleza Dunarii, care strabate intregul oras. Promenada Dunarii are cele mai impresionante privelisti intre Podul Elisabetei si Podul cu lanturi.

Plimbandu-te pe faleza Dunarii, aproape de Cladirea Parlamentului, vei descoperi memorialul Pantofii de pe malul Dunarii.

Este vorba despre 60 de perechi de pantofi din fier, prinsi de digul din piatra, care amintesc de evreii ucisi de trupele naziste.

9. Baile termale Széchenyi


Turistii care ajung in Budapesta ar trebui sa isi rezerve o zi din calatorie doar pentru relaxare. Asta pentru ca Budapesta este cunoscuta peste tot in lume pentru baile termale de care dispune. Una dintre acestea este Széchenyi.

Baile termale Széchenyi dateaza din 1913 si se numara printre cele mai mari bai termale in aer liber din Europa. Acest lucru se datoreaza celor 3 piscine din aer liber, la care se mai adauga inca 15 in interior.

10. Insula Margareta


Pentru cei care doresc sa se deconecteze pentru scurt timp de forfota orasului, Insula Margareta este locul ideal.

Cu o lungime de doar 2,5 kilometri, Insula Margareta este situata pe Dunare, acolo unde traficul este permis doar mijloacelor de transport in comun. Acest lucru face ca zona sa fie mai linistita, chiar daca se afla in mijlocul Budapestei.

Insula Margareta detine bai termale, restaurante, o mica gradina zoologica si o gradina japoneza. In centrul atentiei se afla fantana muzicala, care ofera un spectacol gratuit si deosebit de muzica clasica.

11. Gradina Zoologica si Botanica din Budapesta


Se spune despre Gradina Zoologica si Botanica din Budapesta ca ar fi cea mai veche gradina din lume care inca functioneaza. Acest lucru este posibil sa fie adevarat, pentru ca gradina a fost deschisa cu mai bine de 150 de ani in urma.

In prezent, Gradina Zoologica si Botanica din Budapesta detine peste 1100 de specii diferite de animale.

Faptul ca detine o rezervatie naturala face ca acest parc zoologic sa fie unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Budapesta, in special pentru copii.

12. Piata Centrala


Pentru unii doar un loc aglomerat, cu multa agitatie in jur, insa pentru altii un veritabil obiectiv turistic din Budapesta, Piata Centrala este un loc pe care ar fi pacat sa il ratezi cand vizitezi Budapesta.

Piata Centrala din Budapesta se intinde pe o suprafata de 10.000 metri patrati si este locul ideal in care sa gasesti preparate traditionale sau suveniruri.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care este atat de aglomerata, nu doar localnicii, ci si turistii trecandu-i pragul frecvent.

Vizualizări: 681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: