Alo, radioul ? Cu SRI vă rog !

Of ! Mi-au dat lacrimile nu alta, văzând-o pe Maria Ţoghină, preşedinte director general (şi ce o mai fi) la Societatea Română de Radiodifuziune, cum mai depăna amintiri televizate alături de Ion Cristoiu. La aniversarea a 80 de ani de la prima transmisiune în direct a Radioului Public, cele mai potrivite amintiri nu puteau fi decât cele din copilăria grea a doamnei Ţoghină. Emisiunea siropoasă, asezonată sonor cu balade triste marca Ciprian Porumbescu, m-a făcut să uit pe moment de prezenţa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în clădirea SRR. Cum intri în holul central al instituţiei, în capătul din dreapta, două uşi blindate adăpostesc un serviciu secret despre nu ştim mai nimic. Aşa cum n-am mai auzit nimic despre jaful de zeci de milioane de euro petrecut la SRR sub directoratul lui Dragoş Şeuleanu şi acoperit de aceiaşi doamnă Ţoghină chiar din ziua în care a fost unsă în funcţie de liberali. De patru ani zace dosarul 3/P/2006 la Direcţia Naţională Anticorupţie. În plângerile penale formulate de sindicaliştii radioului, figurează alături de ex-preşedintele Şeuleanu, şase dintre foştii şi actualii directori ai instituţiei. Maria Ţoghină ocupă un loc de frunte, suspectată de favorizarea infractorului, pentru că nu ar fi înaintat justiţiei contractele ilegale. Nu ştim nici azi cât a costat integrarea spionilor STS cu ochiul şi timpanul în sufletul jurnaliştilor, pentru că anexele contractului sunt arhivate cu menţiunea Strict Secret. 
Tot acolo, în arhiva specială a Radioului Public de la etajul 1, zac grămadă dosarele informatorilor şi ofiţerilor de Securitate plătiţi de noi toţi prin abonament lunar obligatoriu. Jurnaliştii spun că responsabil cu arhivarea rapoartelor informatorului cu nume de cod “Francezul” din cadrul Radioului Public a fost vreme îndelungată un oarecare Mihai Enea. După ce s-a aflat cu ce se ocupa la SRR (în afară de emisiuni matinale), “Francezul” a plecat în concediu prelungit. Trage în piept aer de munte. Ţoghină îl regretă. “Era un jurnalist profesionist, nu ca cei care se prezintă în ultima vreme pentru angajare”, spune ea.  
Poate tocmai de aceea (ca şi cum prezenţa STS nu era de ajuns), directoarea Radioului Public a militat pentru introducerea în instituţie a celui de-al doilea serviciu secret. Ţoghină a învăţat la Colegiul Naţional de Apărare că dosarele turnătorilor profesionişti trebuie protejate. Aşa că a provocat un adevărat scandal, avansând în Consiliul de Administraţie o propunere privind înfiinţarea unui departament care să gestioneze secrete de stat, sub coordonarea directă a SRI. Membrii CA au respins proiectul în unanimitate. Dar despre acest amănunt nesemnificativ nu se putea discuta la televizor cu Maria Ţoghină, la aniversarea Radioului Public. 


Vizualizări: 341

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: